StoryEditor

Dzurinda sa stal viceprezidentom Stredo-pravej internacionály

20.09.2007, 17:20
Autor:
SITASITA

Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda bol dnes v Ríme na výročnom rokovaní Stredo-pravej internacionály (Centrist Democrat International-CDI) zvolený za jej viceprezidenta. Dzurinda v rozhovore pre agentúru SITA uviedol, že za zvolenie do funkcie vďačí predovšetkým hospodárskym a sociálnym úspechom, ktoré Slovenská republika dosiahla za posledných 10 rokov. "Úspechy sme dosiahli vďaka rozsiahlym reformám a schopnosti slovenských občanov to všetko vydržať," povedal Dzurinda a dodal, že v medzinárodnej komunite stále rezonuje, ako sa SR dokázala dostať z medzinárodnej izolácie, naštartovať rýchly hospodársky rast a zaviesť rovnú daň, ktorá sa stala príkladom pre niektoré ďalšie krajiny. CDI združuje centristické, stredo-pravé, ľudové a kresťanskodemokratické strany z celého sveta.
Dzurinda sa chce vo funkcii viceprezidenta CDI viac ako doposiaľ angažovať v dvoch smeroch: na európsky východ a juhovýchod. Na východe je to predovšetkým Ukrajina a Bielorusko. Pripravuje niektoré konkrétne aktivity na podporu demokracie v oboch krajinách. Na juhovýchode sa chce zamerať na krajiny bývalej Juhoslávie. Pripravuje cestu do Bosny a Hercegoviny, chce navštíviť Prištinu v Kosove i srbskú metropolu Belehrad. "Chcem urobiť všetko, aby sa oblasť vyvíjala v ústrety stabilite a pokoju," uviedol Dzurinda.
Význam CDI podľa jeho názoru narastá, pretože si ctí hodnoty slobody a demokracie a čoraz viac sa v nej hovorí o zodpovednosti politikov. Hovorí sa nielen o boji proti terorizmu, ale aj o boji proti populizmu, pripomenul Dzurinda. Ak si CDI udrží svoju líniu a bude ju mať hodnotovo podoprenú postojmi k lokálnym problémom a vývoju v jednotlivých krajinách a bude sa pridržiavať tradične overených hodnôt, jej význam bude narastať, dodal. "Zápasiť s prvkami populizmu chceme tak, že budeme odkrývať pravdu a vždy ju jasne a otvorene pomenúvať a zároveň poukazovať na protipóly, ktorými sú na jednej strane populizmus a zodpovedná politika na strane druhej," pripomenul Dzurinda. Podľa neho aj tu má Slovensko a SDKÚ-DS čo ponúknuť. "Konkrétne ide o naše skúsenosti z transformácie, ktorá bola pod diktátom s výraznými prvkami populizmu a dostali sme sa z toho. Máme plné právo a povinnosť ponúkať naše skúsenosti z reforiem. Keď ich budeme ponúkať smelo, priamo, pravdivo, domnievam sa, že pomôžeme ľuďom pochopiť, že omnoho väčšiu perspektívu má pre ľudstvo cesta zodpovednosti ako cesta populizmu."
Mikuláš Dzurinda sa spolu s ďalšími lídrami členských strán CDI zúčastní dnes večer na audiencii u talianskeho prezidenta Giorgia Napolitana. V piatok na poludnie ich prijme pápež Benedikt XVI.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 16:57