StoryEditor

Na jar 2008 by malo vzniknúť 450 km zelených ciest

17.07.2007, 15:05
Autor:
SITASITA

Na jar 2008 by malo vzniknúť 450 km greenways -- zelených ciest, ktoré môžu využívať ľudia na rekreáciu, šport a nemotorovú dopravu. Ich vznik podporila nadácia Ekopolis. Prvá trasa by mala byť medzi Moravským Sv. Jánom a Českou republikou, druhá v regióne Turca, tretia medzi Banskou Bystricou a Zvolenom a štvrtá v okolí Prešova smerom k Slánskym vrchom. Poslaním programu Greenways je prispieť k vytvoreniu a udržaniu zelených trás a komunikácií, ktoré využívajú ľudia na rekreáciu a šport, na dochádzku do práce či do školy a pre plnohodnotné využívanie voľného času.
AŠK Inter Bratislava vyznačí trasu cyklocesty medzi Moravským Sv. Jánom a hranicou s Českou republikou mimo cestných komunikácií pre automobily, čo zvýši jej bezpečnosť a atraktivitu. Táto trasa patrí do medzinárodného európskeho projektu Iron Courtain Greenway.
Združenie Kostitras z Prešova vyznačí greenway, ktorá bezpečne a pohodlne spojí mesto Prešov s diaľkovou cyklotrasou Alžbeta, čo prechádza celými Slánskymi vrchmi. Trasa výrazne zlepší podmienky pre cykloturistiku na východnom Slovensku.
Združenie TBS-JUS z Martina opraví a nanovo vyznačí zelené trasy v regióne Turiec, ktoré vzhľadom na vek treba skontrolovať a preznačiť.
Neformálna skupina občanov združená v Centre komunitného organizovania v Banskej Bystrici vypracuje projektovú dokumentáciu greenway do centra mesta a vyznačí dočasnú trasu zo sídliska Radvaň do centra mesta. Bezpečne sa tak pre cyklistov prepoja centrá Banskej Bystrice a Zvolena trasou, známou ako Rodinná cestička.
Program vytvárania zelených ciest - Greenways vyhlásila na Slovensku Nadácia Ekopolis. V roku 2005 podporila úpravu 60 km trás, v roku 2006 pribudlo cyklistom ďalších 115 km trás.
Agentúru SITA informoval programový manažér Greenways Ján Roháč.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 01:50