StoryEditor

Národniari odmietli tvrdenia, že ich kroky vyhrocujú situáciu v parlamente

07.10.2007, 14:54
Autor:
TASRTASR

Slovenská národná strana (SNS) odmietla vyjadrenie zástupcu predsedu Strany maďarskej koalície (SMK) pre zahraničnú politiku Józsefa Berényiho v relácii STV O päť minút dvanásť, že prináša veci, ktoré môžu vyhrocovať situáciu v parlamente.

"Tvrdenia považujeme za neopodstatnené, pretože SNS neurčuje dátumy historických výročí - to na margo 100. výročia černovskej masakry a na margo návrhu na uznesenie parlamentu k tejto tragédii. Takisto sme my nevydávali príkaz na streľbu do tých bezbranných ľudí. Vychádzame z historických faktov, ktoré sú nemenné, a preto nemôžeme prijať takéto tendenčné podsúvanie čierneho Petra do rúk SNS zo strany SMK," uviedol pre TASR predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj.

Berényi v relácii povedal, že SMK nemá problém odsúdiť tragédiu z roku 1907 v Černovej, ale na margo zákona o zásluhách Andreja Hlinku poukazoval na paragraf 16 tohto zákona, ktorý hovorí, že v Černovej strieľali do ľudu maďarskí žandári. Vzhľadom na národnostné zloženie Uhorska podľa neho ani historici nemôžu povedať, že to boli iba Maďari.

"Nejde o to, kto stisol kohútik v puške, ide o to, kto vyslal takéto poriadkové jednotky a ide tu o vyvrcholenie maďarskej asimilačnej politiky. Takže podobne ako pri nájomnom vrahovi nie je podstatné len to, kto zabije, ale aj to, kto si vraždu objednáva," zdôraznil Rafaj.

Rafaj považoval vzťahy medzi SMK a SNS v parlamente za bezproblémové a "bez nejakých evidentných trecích plôch" až do prijatia uznesenia o nemennosti povojnových dokumentov. To však už bola podľa neho len reakcia na konkrétne aktivity a kroky SMK.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 19:27