StoryEditor

Majský zažil na súde prvý veľký triumf

12.10.2007, 00:00

Bývalý veľkopodnikateľ Jozef Majský vyhral svoj prvý boj so súdmi v kauze tunelovania skrachovaných nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia. Najvyšší súd SR mu včera zrušil 12-ročný trest väzenia, voči ktorému sa Majský ešte v apríli odvolal. Špeciálny súd, ktorý podnikateľa odsúdil, mal urobiť totiž závažné procesné chyby.
Šéfka kancelárie Najvyššieho súdu Eva Rupcová chyby nekonkretizovala. Prípad sa tak opäť musí vrátiť na Špeciálny súd.
Rodina je spokojná
Špeciálny súd verdikt o zrušení trestu odmietol komentovať. "Je to čerstvá informácia aj pre nás," reagovala jeho hovorkyňa Katarína Kudjaková. Naopak, Majského advokát Peter Filip cíti zadosťučinenie. "Bolo to logické a zákonné zavŕšenie procesu odvolacieho konania," povedal pre HN. Spokojná je aj rodina obžalovaného -- tá včera zopakovala, že Majský je nevinný.
Ostáva za mrežami
Napriek včerajšiemu verdiktu Majský ostáva za mrežami. Na uzavretie svojej kauzy totiž čaká vo väzbe, kam ho minulý rok v novembri deportovala polícia priamo z jeho ranču v Obyciach pri Zlatých Moravciach. O väzbe včera podľa Rupcovej Najvyšší súd SR nerozhodoval. Svoj pobyt za mrežami už Majský napadol na Ústavnom súde SR -- o jednom podaní už rozhodnuté bolo.
"Nemôžeme o tom informovať, keďže rozhodnutie nebolo doručené účastníkom konania," vysvetľuje Štefan Németh z tlačového oddelenia Ústavného súdu.

Majského problém
-- Jozefa Majského odsúdil Špeciálny súd na 12 rokov za založenie, zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny. Spolu s ním dostali tresty aj Patrik Pachinger a Dávid Brtva.
-- Podľa obžaloby mali preniknúť do nebánk BMG Invest a Horizont Slovakia po ich krachu a vyberať z nich peniaze. Celková škoda sa mala vyšplhať do výšky 800 miliónov korún

01 - Modified: 2003-06-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Založili InvestTeam Slovakia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 05:38