StoryEditor

Ficov príjem? Manželka zarobila viac

03.04.2008, 00:00
Príjem takmer 1,3 milióna korún, dva byty v Bratislave - trojizbový a jednoizbový, rekreačná chata, vinica, úspory. Aj to priznal premiér Robert Fico vo svojom majetkovom priznaní, ktoré musia verejní činitelia zaslať parlamentu každý rok do konca marca.

Fico ho v médiách zverejnil ako prvý politik. Oproti roku 2006, keď pôsobil pol roka ešte ako poslanec, si prilepšil o 390-tisíc korún. Paradoxne však ako premiér vlani zarobil menej ako jeho manželka Svetlana, ktorá je advokátkou a vysokoškolskou pedagogičkou. Jej príjem dosiahol podľa informácií, ktoré poskytol Úrad vlády, 1,7 milióna korún.

Stav účtu? No comment
Majetok, ktorý Fico uvádza, je spoločným majetkom manželov Ficovcov, ktorý nadobudli počas 20 rokov manželstva. Okrem spomínaných nehnuteľností Fico vlastní aj dve autá - osobný automobil značky Volvo a Škodu Octaviu combi. Podľa priznania z roku 2006 premiér rovnako ako dva byty mal tieto autá už vtedy. Oproti minulého roku sa nezmenilo ani vlastníctvo podielových listov a úspory. Presnú sumu však neuviedol. Manželia Ficovci majú zároveň spoločné stavebné sporenie. V akej výške tiež neprezradil. "Nie je povinný to zverejniť," reagovala pre HN jeho hovorkyňa Silvia Glendová. Podľa Emílie Sičákovej-Beblavej z Transparency International Slovensko je práve neúplné zverejňovanie majetku problém. "Neslúži to účelu, ktorý sa tým sledoval - a to sledovať nárast bohatstva tých, ktorí vládnu a či to zodpovedá tomu, aké majú príjmy," skonštatovala pre HN. Predseda Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií Gábor Gál (SMK) hovorí o tom, že poslanci musia uviesť všetok svoj majetkový stav. "Teda všetky hnuteľnosti a nehnuteľnosti, ktoré prevyšujú 35-násobok minimálnej mzdy. Sumy svojho majetku však zverejniť nemusia."

Priznal aj vinicu
Premiér vo svojom priznaní nepozabudol na svoju vinicu v bratislavskej Rači, na ktorej chce pestovať vinič. Osemárový vinohrad Fico uviedol aj po minulé roky. Práve táto pôda sa koncom minulého roka stala tŕňom v oku opozície - tá tvrdila, že vinicu získal podvodom za 37-tisíc korún. Premiéra totiž expremiér Mikuláš Dzurinda z SDKÚ-DS obvinil z toho, že vinohrad mal už v čase, keď ho Fico kupoval, hodnotu 2 milióny. "Kde sa v Bratislave dalo kúpiť 800 štvorcových metrov za 37-tisíc korún? Ako je to možné?" pýtal sa Dzurinda. Ku svojej kritike pridal aj tvrdenia, že sa na Ficovej vinici bude stavať - teda sa zmení na stavebný pozemok a jeho hodnota stúpne. "Všetci vieme, že je to stavebná parcela, premiér to odmieta priznať." Fico oponoval. "Ja tam stavať nebudem, vylučujem, že pozemok využijem na niečo iné ako vinicu." Fico sa k pozemku, ktorý pôvodne patril reštituentke, dostal podľa majetkového priznania 15. januára 2002 kúpou od istej právničky. Tá pozemok kúpila od reštituentky ešte v roku 1993. Dzurinda aj napriek tomu prirovnával kauzu premiérovej vinice ku kauze vo Veľkom Slavkove a žiadal Fica, aby pozemok vrátil štátu. Okrem vinice opozícia vyčíta Ficovi už dlhší čas aj byt v Ružinove, ktorý kúpil svojej matke. Opozícia premiéra žiada, aby zdokumentoval, odkiaľ mal peniaze na kúpu bytu. "Hádam si môžem zo svojho platu dovoliť kúpiť byt vlastnej matke," odkazuje opozícii premiér.

Pre zväčšenie kliknite na obrázok

 

Prečítajte si aj:
Politici vlastnia byty, autá aj snežný skúter

Okrem premiéra Roberta Fica je známy aj majetok druhého najvyššieho ústavného činiteľa. Svoje majetkové priznanie HN poskytol predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Vlani mal príjem vyše 850-tisíc korún. Nehnuteľnosti ani hnuteľný majetok šéfa NR SR sa mu v porovnaní s minulým rokom veľmi nezmenili. Vlastní košický byt, garáž a stavbu na individuálnu rekreáciu. Má tiež Fiat Punto, snežný skúter a obchodné podiely. V porovnaní s predošlým priznaním ešte uvádza osobné cennosti. Prezident SR Ivan Gašparovič nám však napriek žiadosti zo začiatku marca dodnes neodpovedal. Jeho hovorca Marek Trubač len potvrdil, že prezident si splnil svoju povinnosť a priznanie odovzdal do parlamentu.

Celý článok >>
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. september 2024 01:35