StoryEditor

Nové pasy budú do konca roka

11.09.2007, 00:00

Ministerstvo vnútra v najbližších dňoch predstaví nové vzory pasov, ktoré by mali obsahovať prvé biometrické údaje. Potvrdil to hovorca rezortu Erik Tomáš. Digitálnu mapu tváre ako biometrický údaj budú nové pasy obsahovať do konca roka. Z návrhu zákona o cestovných dokladoch vyplýva, že odtlačky prstov Slovensko navrhuje zaviesť do roku 2009. Ministerstvo vnútra momentálne čaká na presnú špecifikáciu tohto znaku z Európskej únie a preto nie je možné odhadnúť, či sa odtlačky prstov objavia v pasoch skôr ako o dva roky, spresnil Tomáš. Biometrické údaje sú pritom hlavnou požiadavkou USA pre zavedenie bezvízového styku so Slovenskom. Podľa návrhu zákona do nových pasov už nebude možné zapisovať svoje deti.
Nové pravidlá prichádzajú aj v oblasti sankcií. Neohlásenie straty alebo krádeže pasu bude priestupkom, za ktorý môžete zaplatiť až desaťtisícovú pokutu. Rovnaká sankcia hrozí, ak rodič neodovzdá pas dieťaťa druhému rodičovi, ktorému bolo súdom zverené do výchovy. Hovorí o tom nový zákon o cestovných dokladoch, ktorý dnes posúdi Legislatívna rada vlády. Ministerstvo vnútra sa ním chce priblížiť k praxi v Európskej únii.
Pasy s platnosťou desať rokov by mali mať už deti od 13 rokov. V súčasnosti môžu pas s takouto platnosťou dostať až mladiství nad 15 rokov. Deti do päť rokov by dostávali pasy na dva roky, dnes dostávajú na päť rokov. V tomto veku sa dajú získať len nekvalitné biometrické údaje, preto ministerstvo navrhuje platnosť pasov skrátiť. Deti od 5 do 13 rokov by mali pasy platné päť rokov a od 13 rokov by malo dieťa pas platný na desať rokov. Poplatok za vydanie pasu 5- až 13-ročným deťom sa zvýši zo 400 na 500 korún.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 21:09