StoryEditor

Šéf poriadkovej polície príde kvôli kazašskej novinárke o funkciu

27.11.2007, 13:45
Autor:
TASRTASR
Kvôli zákroku na kazašskú novinárku Balli Marzecovú, ktorú polícia zaistila počas demonštrácie pred Prezidentským palácom, príde o funkciu šéf bratislavskej poriadkovej polície.

Pri príležitosti rokovania branno-bezpečnostného výboru Národnej rady (NR) SR to povedal minister vnútra Robert Kaliňák.
Ako dodal, šéf opatrení z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov bude potrestaný tiež, finančnou pokutou.
Ministra Kaliňáka si výbor predvolal, aby vysvetlil postup polície v prípade zásahu voči Marzecovej, zásahu policajta voči sprejerovi z Trnavy a výmetnice kukláčov v Nitre.
Zásah voči kazašskej novinárke považoval Kaliňák podľa vlastných slov od začiatku za neprimeraný. Ospravedlnil sa jej a ako náhradu za nemajetkovú ujmu jej ponúkol dvojdňový pobyt v Tatrách. Usúdil som, že človek a jeho práva boli poškodené. Chcel som, aby sa nebála vrátiť na Slovensko, vysvetlil Kaliňák s dodatkom, že pobyt mohla využiť aj inšpekcia Ministerstva vnútra (MV) SR na získanie nových informácií. Zároveň dôrazne poprel domnienku poslanca SDKÚ-DS Martina Pada, ktorý sa pýtal, či si nechcel novinárku takýmto spôsobom kúpiť.
Poslanec Vladimír Palko (KDH) namietal, že inšpekcia vyhodnocovala prípad príliš dlho, až šesť dní. Kaliňák oponoval, že on osobne reagoval okamžite a inšpekcia MV potrebovala istý čas na vykonanie všetkých úkonov. Kaliňák zároveň priznal, že informácia, ktorú dostal pôvodne a ktorá hovorila o tom, že polícia nevedela, že demonštrácia je povolená, bola nesprávna.
Na otázku poslanca SDKÚ-DS Martina Pada, či nebol zásah motivovaný ochrankou kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva, Kaliňák reagoval: Absolútne odmietam možnosť vplyvu kazašskej ochranky. To by podľa neho ani nebolo technicky možné.
Zásah kukláčov na diskotéke v Nitre inšpekcia podľa Kaliňáka vyhodnotila ako štandardný. Výmetnice sa z preventívnych dôvodov robili aj za vás, odkázal Palkovi, podľa ktorého nebol alkohol u mladistvých dôvodom na zásah kukláčov. Polícia podľa Kaliňáka nemohla dopredu vedieť, čo v klube objaví, zvlášť ak tam týždeň predtým vypukol násilný konflikt medzi hosťami a vystupujúcou kapelou. Navyše, v tomto prípade nebola podaná žiadna oficiálna sťažnosť.
V Trnave podľa Kaliňáka došlo k súhre okolností, keď bola po násilných výtržnostiach futbalových fanúšikov polícia v pohotovosti. Keď zasahujúci policajt zbadal sprejera maľujúceho stenu, nenapadalo ho, že môže ísť o legálnu aktivitu. Aby mu mládenec neušiel, rozbehol sa za ním. Pribehol k nemu a narazil do neho, uviedol minister s dodatkom, že ani sám poškodený nevie, či ho policajt udrel alebo len odsotil, keďže bol k nemu chrbtom. Keď mládenec narazil na stenu domu, prišlo k zraneniu. Inšpekcia konštatovala, že zákrok nebol primeraný a vyvodila sankcie. Osobne som sa poškodenému ospravedlnil, povedal Kaliňák.
Predseda výboru Rudolf Pučík (SNS) upozornil, že nie je vhodné vytvárať na políciu tlak, že sa budú báť robiť. Pado reagoval, že ešte horšie by bolo, ak by sa bezúhonní občania mali obávať policajtov. Kaliňák v tejto súvislosti dodal, že podľa neho by sa policajti ako takí nemali stávať subjektmi politického boja. Ten má prebiehať medzi nami politikmi, uzavrel.
Rokovanie výboru bolo pre začiatok 16. schôdze NR SR prerušené a pokračovať bude o 14.30 h.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 17:43