StoryEditor

Museli sme konať rýchlo

27.11.2007, 23:00
Kedy ste sa dozvedeli, že budete novou ministerkou pôdohospodárstva? V pondelok sme mali rokovania, keď ste videli, že sme sa nezúčastnili na schôdzi k odvolávaniu pána Pašku.

Sedelo vedenie ĽS-HZDS vrátane pána Jureňu. Mali sme informáciu, že na druhý deň dostane odvolací dekrét od pána prezidenta. V prípade, že by sme nedali nášho nominanta, pán premiér by bol povinný poveriť člena vlády vedením rezortu. Museli sme konať rýchlo.
Prezident vás okamžite vymenoval. Aký je to pocit stať sa zo dňa na deň ministerkou?
Zvláštny. S prácou v parlamente som bola spokojná. Bolo zaujímavé do zákonov vstupovať. Nebolo to vždy príjemné, ale tešilo ma, keď mi prichádzalo veľa listov, kde mi písali, že som niektoré veci vedela uhrať inak, ako to bolo v návrhu zákona. Ani som o tom neuvažovala, keď sa objavili informácie v médiách, že by som mala byť ministerkou.
Kto v strane prišiel prvý s myšlienkou, aby ste to boli vy?
Boli to také spontánne návrhy ešte na sneme v Ružomberku (koncom minulého týždňa, pozn. red.). Nielen členovia republikového predstavenstva, ale aj funkcionári z okresov prichádzali za mnou, či o tom neuvažujem. Dosť ma prekvapilo, že ľudia o tom vôbec rozmýšľali.
A v pondelok, kto z vedenia to navrhol?
Tam sme boli piati ľudia. Okrem mňa a Jureňu zvyšní traja.
Kto?
Nebudem sa vyjadrovať.
Bolo vás treba dlho prehovárať?
Nejde tu o prehováranie. Bolo treba riešiť situáciu. Museli sme sa rozhodnúť rýchlo. Spĺňala som predpoklady. Vyštudovala som poľnohospodárstvo a mám aj skúsenosti s vedením ministerstva. Viedla som ministerstvo zahraničných vecí, predtým som riadila Úrad vlády SR.
Cítite sa spôsobilá na túto funkciu aj po odbornej stránke?
Samozrejme. Pokiaľ však ide o ministra ako takého, môže byť dobrý odborník, ale čo z toho, ak nevie manažovať. Vtedy zlyháva aj ako odborník. Žiaduci efekt môže nastať, len ak sa obe schopnosti zlievajú. Navyše musí mať aj určité politické zázemie a politickú skúsenosť.
Odchádzajúci minister Miroslav Jureňa povedal, že vy ste neboli jeho typ.
Skôr rátal s človekom na ministerstve. Nemyslím si, že človek, ktorý robí tri roky na ministerstve a to je jeho odbornosť, je schopný riadiť rezort a mať aj politickú zodpovednosť.
Budete pokračovať v trendoch, ktoré nastavil váš predchodca?
Nemal problém s riadením rezortu. Prioritou HZDS je poľnohospodárstvo. Tak ako to Jureňa rozbehol a ako sa začalo naše poľnohospodárstvo dvíhať a dosahovať pozitívne výsledky, v tom chcem pokračovať. Niekto povie, že poľnohospodárstvo je niečo také "fuj", ale je to tvrdá a zodpovedná práca. Mám ku všetkým, ktorí sa mu venujú, úctu. Ľudia si ani neuvedomujú, keď jedia chlieb a pijú mlieko, čo všetko s tým súvisí.
Ponúknete pánovi Jureňovi funkciu poradcu? On už záujem prejavil.
Určite chceme veľmi úzko spolupracovať. Rozbehol dobre rezort, je tam dosť otázok, ktoré treba dotiahnuť do konca. Neviem však ešte, či to bude funkcia poradcu, alebo niečo iné.
Neobávate sa, že tiež budete premetom koaličných sporov?
Strach je tou najväčšou prekážkou, aby človek čokoľvek v živote dosiahol. Keby som sa bála, nejdem možno ani do parlamentu, ani do politiky. Keď príde situácia, budem to riešiť. Keď to bude nutné, vrátim sa do parlamentu. Neberiem to tak, že by som týmto mohla niečo ohroziť, že by som zlyhala.
Dokážete zaručiť, že na Slovenskom pozemkovom fonde sa nič podobné nestane?
Zákon je tak postavený, ako je. Dnes (včera, pozn. red.) som sa rozprávala s premiérom. Potrebujem si zmapovať situáciu, aby som si mohla urobiť analýzu, čo sa tam udialo. Budem sa snažiť situáciu s fondom čo najskôr riešiť. Treba vyriešiť kontrolu fondu. Na druhej starne, je tiež nutné, aby štát vrátil pôdu reštituentom. Sú tu tisícky ľudí, ktorí nemajú vyriešené vlastníctvo pôdy z toho dôvodu, že zlyháva pozemkový fond.
Ako to chcete docieliť? Aj pán Jureňa upozorňoval na to, že nominanti Smeru-SD vrátane generálneho riaditeľa Miloslava Šebeka tomu bránia.
Treba, aby sa našiel systém, aby bol pod kontrolou celý fond. A tiež systém, ktorý nebude zneužiteľný. Potom sa môžu riešiť ďalšie veci aj v súvislosti s obsadením fondu. Je pravda, že generálny riaditeľ a aj sedem ľudí v správnej rade je zo Smeru, takže to bude opäť o komunikácii. Treba však otočiť list a ísť ďalej.
Čo vaša stranícka funkcia - ústredná tajomníčka ĽS-HZDS - budete to stíhať?
To budeme musieť ešte doriešiť. Funkcia je dosť náročná vo vzťahu k našim štruktúram, k našim členom. Asi ťažko by som mohla vykonávať dobre obe funkcie. Bude sa tým zaoberať republikové predstavenstvo, ale až v januári.
Pôsobili ste vo firme Avalanche, ktorú niektorí označujú za pyramídovú hru. Nediskvalifikuje vás to pre diplomatickú pozíciu?
Ukončila som s nimi spoluprácu v roku 2002. Nikdy som nebola konateľkou, ani som tú spoločnosť nezakladala. Išlo o poistné produkty. Netuším, že sa to označovalo ako pyramídová hra. Nič o tom neviem.


Šéfovala diplomacii, povedie farmárov

„Dajte jej sto dní a uvidíte,“ povedal v lete roku 1997 Vladimír Mečiar novinárom, ktorí boli zvedaví na kredit novej šéfky slovenskej diplomacie – Zdenky Kramplovej. „Útle žieňa“ a „hruštička húževnatá“, ako Mečiar nazval spolustraníčku, vtedy vymenila Pavla Hamžíka. Ten odstúpil na protest proti kontroverznému referendu o vstupe do NATO. Kariérneho diplomata vystriedala vyštudovaná poľnohospodárka. „Kde čert nemôže, žena pomôže,“ zdôvodnil miesto Kramplovej v kabinete Mečiar. Déja vu? Rodáčka z Krupiny včera nastúpila na čelo uvoľneného rezortu pôdohospodárstva po Miroslavovi Jureňovi. „Reálne som nikdy nepracovala v pôdohospodárstve. Minister je ten, kto manažuje rezort a musí mať politickú podporu,“ povedala včera Kramplová.

Celý článok >>


Anketa: Zvládne Zdenka Kramplová úlohu ministerky pôdohospodárstva?

Zsolt Simon, exminister pôdohospodárstva (SMK)
Má na to vysokoškolské vzdelanie poľnohospodárskeho smeru. V politike je zbehlá, nie prvý rok, preto si myslím, že jej treba dať priestor, aby sa ukázala. Nechám sa prekvapiť.

Ivan Oravec, šéf Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory
Každý, kto nastupuje do funkcie a prijal ju v plnej zodpovednosti a ide do toho s plnou vervou, tak to dokáže. Máme historicky prvýkrát ženu. Veľmi si vážim ženy, lebo všetko riešia jemnejšie.

Celá anketa >> 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:33