StoryEditor

Predaj pôdy brzdí konflikt záujmov

22.01.2008, 23:00

Návrh, aby sa pôda na Slovenskom pozemkovom fonde predávala doterajším nájomcom, tak ľahko nepríde. Podľa našich informácií ho zakázal premiér Robert Fico (Smer-SD). Návrh by totiž postavil do konfliktu záujmov šéfa Slovenského pozemkového fondu Miloslava Šebeka (nominant Smeru), ktorý na fonde zostal aj po odvolaní riadiacich orgánov fondu vládou.
Konflikt záujmov
Šebekove firmy si podľa medializovaných informácií prenajímajú pôdu od fondu, ktorému šéfuje. Fico vo svojej reči počas mimoriadnej schôdze na vyslovenie nedôvery premiérovi priznal, že Šebek by bol v takom prípade v konflikte záujmov a nemal by na fonde čo robiť. Vyhlásil však, že pôda sa predávať nebude.
Takýto návrh na predaj pôdy predložila ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová (ĽS-HZDS) nedávno na vládu. Ešte v ten deň však bol návrh z rokovania stiahnutý. Vypracoval ho jej predchodca Miroslav Jureňa (ĽS-HZDS). Kramplová však dnes hovorí, že momentálne o ničom podobnom neuvažuje. "Rozhodujúce slovo má vláda," potvrdila hovorkyňa ministerstva Katarína Belická. Hovorí, že pokiaľ ministerka predloží novelu zákona o Slovenskom pozemkovom fonde, túto časť návrh nebude obsahovať.
Fond bez kontroly
Fico pritom neustále opakuje, že štatutárni zástupcovia, ktorí na fonde zostali (okrem Šebeka námestníčka Helena Osuská), nemôžu robiť nič, pretože je tu uznesenie vlády, ktoré zakazuje nakladanie s pozemkami v reštitúciách. Poslankyňa SDKÚ-DS Lucia Žitňanská však upozornila na fakt, že uznesenie vlády má len odporúčací charakter a nič nezakazuje. Šebek vyhlásil, že reštitučné prevody v súčasnosti nerobia. Potvrdil však, že v ostatných činnostiach fond funguje riadne ďalej. Žitňanská tiež pripomenula, že bez akejkoľvek kontroly je aj samotný Šebek. "Keď by pán Šebek zajtra previedol nejaké zmluvy, nemá ho dnes ani kto odvolať, lebo správna rada na fonde nie je konštituovaná." Momentálne sa čaká na kompletnú rekonštrukciu fondu, ktorú pripravuje komisia ministerky pôdohospodárstva. Šebek odmieta, že by v súčasnosti cítil nejaké tlaky na zosadenie od ministerky alebo od HZDS, ktoré žiadalo jeho odchod. "Neviem, ako sa pani ministerka vysporiada s návrhom na nové usporiadanie fondu, ale tlaky na moju osobu momentálne necítim."

Čo sa stalo na fonde
-- po informáciách, že k pôde od reštituentov sa dostali firmy blízke lídrovi HZDS Vladimírovi Mečiarovi, odstúpil námestník fondu Branislav Bríza (nominant HZDS)
-- kauza rozpútala najvážnejšiu krízu vládnej koalície, premiér odvolal ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (HZDS)
-- ľudovci žiadali aj odvolanie nominantov Smeru a SNS na fonde, vláda tak urobila až po dvoch mesiacoch, šéf fondu Miloslav Šebek však zostal

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:26