StoryEditor

Heger o odvolávaní Mikulca: Verím, že nepríde k porušeniu koaličnej zmluvy. To má svoje následky

08.06.2021, 15:29
Autor:
TASRTASRredred
Premiér vyjadril presvedčenie, že minister vnútra odvolaný nebude.

Premiér Eduard Heger verí, že pri odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca v parlamente nepríde k porušeniu koaličnej zmluvy. 

Reagoval tak na vyjadrenia poslancov Sme rodina Adriany Pčolinskej a Petra Pčolinského, ktorí budú hlasovať za odvolanie Mikulca. 

"Máme tu koaličnú zmluvu, ktorá hovorí, že nehlasujeme s opozíciou a už vonkoncom nie za odvolávanie vládnych ministrov. Je to porušenie koaličnej zmluvy, a takéto porušenie má aj svoje následky, a preto verím, že k nemu nepríde," uviedol predseda vlády.

Heger chce ešte diskutovať

Podľa Hegera je však dobré, že všetci koaliční partneri vyjadrili Mikulcovi podporu. "Takže vieme, že odvolaný nebude," hovorí. 

Dodal, že chce ešte na túto tému diskutovať so stranou Sme rodina.

"Myslím, že dôvera medzi mnou a koaličnými partnermi je veľká a verím, že na základe vyhodnotenia mojich krokov mi tú dôveru potvrdia aj pri tomto hlasovaní," poznamenal.

"V demokratickej spoločnosti je prirodzené, že ľudia hovoria svoj názor a o tom sa diskutuje. Ja sa diskusie nebojím, ale koaličná zmluva jasne hovorí, ako sa majú koaliční poslanci správať v takej situácii," doplnil.

Pčolinský hovorí o rozvrate v polícii

Líder Sme rodina Boris Kollár v pondelok povedal, že dvaja poslanci hnutia budú mať pri hlasovaní "zelenú kartu". Pčolinský kritizuje Mikulca za rozvrat v polícii.

Brat väzneného exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského tvrdí, že premiéra o svojom rozhodnutí informoval. "Premiér z toho nadšený nebol, snažil sa ma presvedčiť, aby som prehodnotil svoje rozhodnutie, no pochopil, že moje rozhodnutie je pevné," povedal.

Kollár avizoval, že väčšina klubu by mala Mikulca vo funkcii podržať. Poslanec hnutia Martin Borguľa si podľa vlastných slov vypočuje argumenty opozície i obhajobu Mikulca.

Predpokladá však, že argumenty opozície budú slabé, a tak zrejme podporí ministra. Zuzana Šebová bude hlasovať za jeho zotrvanie vo funkcii. Jozef Lukáč a Petra Krištúfková skonštatovali, že ešte budú rokovať na poslaneckom klube a hlasovať budú tak, ako sa dohodnú.

Mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery Mikulcovi plánuje iniciovať opozičný Smer-SD.

Ministra chce odvolávať v súvislosti s podozreniami o manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz istou skupinou v rámci silových zložiek. Pochybnosti mali vyplynúť zo správy Slovenskej informačnej služby.

01 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 02 - Modified: 2024-04-04 14:29:23 - Feat.: - Title: Prišla dohoda so ŽSR. Železničiarom porastie plat a čaká ich aj nová prémia 03 - Modified: 2024-03-28 11:54:30 - Feat.: - Title: V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mzda o 90 eur mesačne. V hre je aj stoeurová odmena 04 - Modified: 2024-03-28 14:31:51 - Feat.: - Title: Pri Nitre museli pristúpiť k radikálnemu kroku. Teraz železničiarov tlačí ďalší problém: platy 05 - Modified: 2024-03-19 16:23:43 - Feat.: - Title: Železniční odborári ukončili sériu protestov zhromaždením v Bratislave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:23