StoryEditor

Mečiar chce novinársku komoru

15.01.2008, 23:00

Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar nevie, kto je novinár. V novom tlačovom zákone mu totiž chýba definícia žurnalistu. Preto navrhuje zriadiť novinársku komoru, ktorá by rozhodovala o tom, kto môže byť novinárom a kto nie. S najdiskutovanejšími bodmi zákona, ktorými sú napríklad právo na odpoveď, ochrana zdroja či sankcie pre periodiká, Mečiar nemá problém. Šéf klubu národniarov Rafael Rafaj s lídrom ĽS-HZDS súhlasí. Nad novinármi by podľa nich mala byť väčšia kontrola. Minister kultúry Marek Maďarič je ochotný s nimi rokovať, zmenám vraj však nie je veľmi naklonený.
Mečiar sa ide baviť
Mečiarovi chýbajú pravidlá, ktoré určia, kto môže byť novinárom. "Veď to sa môže z tých 5,3 milióna ľudí postaviť každý pred úrad s mikrofónom a povedať, že je novinár," vysvetľoval Mečiar, prečo majú ľudovci výhrady k novému zákonu.
Písať dokonca plánuje aj on, a to svoje reakcie na články na základe práva na odpoveď, ktoré zavedie tlačový zákon. "Pobavím sa pri tom," odpovedal Mečiar na otázku HN, či bude využívať tento inštitút. Zároveň predstavil svoju ideu fungovania novinárov. "Malo by existovať niečo, čo by vám dávalo osvedčenie o tom, že ste novinári. Mali by ste mať svoju komoru, ktorá by posudzovala etické prešľapy, rozhodovala o tom, komu to zostane a komu nie." S Mečiarovým názorom na komoru súhlasí aj predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj. "Bude sa dať, samozrejme, za ťažších podmienok dostať k tomuto povolaniu, ale za to vieme to vykompenzovať väčšou spoločenskou dôležitosťou aj ochranou novinára."
Ministerstvo sa zľaklo
Šefka syndikátu pre HN povedala, že novinári nemôžu mať žiadnu komoru. "Ide o otvorenú profesiu, jednoducho nemôže tu byť komora zo zákona." Definíciu novinára však podľa nej zákon mal obsahovať, syndikát to dokonca vraj presadzoval. "Ministerstvo sa zľaklo definície novinárskej práce a toho, že kto je novinár." Ľudovci aj národniari chcú o tlačovom zákone ešte rokovať aj s ministrom kultúry Marekom Maďaričom. V parlamente sa pokúsia zmeniť súčasnú verziu cez svojich poslancov. Maďarič je ochotný rokovať a návrhy svojich koaličných poslancov si určite preštuduje. "Akékoľvek zmeny vládneho návrhu zákona musia mať podporu všetkých troch koaličných strán," odkázal HN po hovorkyni Smeru Kataríne Kližanovej-Rýsovej.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:57