StoryEditor

Dzurinda: Fico obchodoval s reštituovanými pozemkami

30.11.2007, 14:26
Podľa Dzurindu Fico veľmi dôveryhodne porozprával priebeh procesu, len zabudol doplniť osoby.
Líder opozície Mikuláš Dzurinda reagoval na dnešnú tlačovú konferenciu Roberta Fica, na ktorej premiér hovoril o obchodovaní s reštituovanými pozemkami. Fico vysvetľoval, že po tom, ako reštituentovi prevedie pozemkový fond pôdu, ju ten posunie ďalej vopred dohodnutému subjektu za "pod stolom" dohodnutú cenu.

Podľa Dzurindu Fico veľmi dôveryhodne porozprával priebeh procesu, len zabudol doplniť osoby. Dzurinda hovorí, že predseda vlády v roku 2002 kúpil od "doktorky," ktorá bola susedkou premiéra, 800 m2 reštituovanej pôdy v bratislavských Vinohradoch, za ktorú mal Fico údajne zaplatiť 37 tisíc korún. Táto pôda mala pôvodne patriť osobe, ktorú Dzurinda označil za "babičku z Nového mesta." Tá získala náhradnú pôdu od Slovenského pozemkového fondu. Fico pôvodne tvrdil, že kupuje vinice, ale podľa Dzurindu už v roku 1998 premiér vedel, že kupuje stavebný pozemok. Ten bol ohodnotený na tisíc až dvetisíc korún za meter štvorcový, kým Fico za ňu podľa Dzurindu zaplatil len 46 Sk/m2. "Fico zarobil šesť miliónov korún," tvrdí predseda SDKÚ.

Ako ďalej hovorí, susedný pozemok zasa patrí príbuzným Ficovho straníckeho kolegu Dušana Muňka, štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia, ktorý bol podozrivý z nelegálneho chovu vzácnych papagájov.

Návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády, ktorý mal byť podaný dnes, bol nakoniec presunutý. Dzurinda to obhajoval tým, že chcú počkať na hlasovanie o štátnom rozpočte, ktoré bude v utorok o 17.00. Líder SDKÚ si okrem toho nemyslí, že by bolo zbytočné hlasovať o dôvere premiérovi, aj o dôvere vlády. Ako hovorí, "argumenty, svedčiace o tom, že by Robert Fico nemal zastávať túto funkciu (funkciu predsedu vlády pozn. red.) dramaticky silnejú. Bude mimoriadna schôdza Národnej rady s jediným bodom, o vyslovení nedôvery Robertovi Ficovi," dodáva Dzurinda.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 07:02