StoryEditor

So Španielskom máme dobré vzťahy, návšteva má prehĺbiť spoluprácu

20.10.2007, 14:40
Autor:
TASRTASR

Rozvoj dvojstranných vzťahov a spolupráce vo všetkých oblastiach je cieľom trojdňovej oficiálnej návštevy Španielskeho kráľovstva, ktorú prezident Ivan Gašparovič uskutoční v dňoch 22. až 24. októbra. Vzájomné vzťahy hodnotí hlava štátu ako veľmi dobré, vo sfére ekonomiky a obchodu vidí napriek pozitívnemu trendu v ostatných rokoch veľký priestor na ďalšie prehĺbenie partnerstva.

"Slovensko má veľký záujem o spoluprácu, dokonca aj v oblasti automobilového priemyslu, pokiaľ ide o niektoré komponenty. Samozrejme, týka sa to aj ďalších oblastí ako elektropriemysel či farmácia, ale nezaujímavá nie je ani spolupráca v rámci turistiky," uviedol Gašparovič pre novinárov k návšteve. Slovensko by podľa neho privítalo aj väčší prílev španielskych investícií. Rozvoju konkrétnych ekonomických vzťahov má napomôcť početná skupina podnikateľov, ktorí ho budú na návšteve sprevádzať. Ekonomické fóra sa uskutočnia v Madride a Barcelone.

Prezident víta, že popri kráľovskom páre sa stretne so všetkými najvyššími ústavnými činiteľmi krajiny, vrátane predsedu vlády a predsedov oboch komôr parlamentu. Plánované sú aj stretnutia s primátormi Madridu a Barcelony a s premiérom regionálnej katalánskej vlády.

Okrem ekonomiky bude prezident so španielskymi predstaviteľmi, najmä premiérom Josém Luisom Zapaterom, hovoriť aj o aktuálnych otázkach zahraničnej politiky, ako je reformná zmluva Európskej únie, či budúci štatút Kosova, kde majú obe krajiny blízke postoje. "Hovorí sa o jednotnom stanovisku členov EÚ v otázke Kosova, no Slovensko tak ako Španielsko podmieňuje svoj súhlas s rozhodnutím o Kosove rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN," konštatoval.

Gašparovič osobitne oceňuje dobre fungujúcu spoluprácu Slovenska a Španielska v medzinárodných organizáciách vrátane OSN. "V nadnárodných organizáciách máme vo veľa prípadoch skoro zhodné stanovisko, a keď aj nie, dokážeme sa priblížiť," dodal pre TASR. Pozitívne vníma hlava štátu aj spoločný prístup krajín k boju proti terorizmu.

Priestor na rozvoj vzťahov vidí prezident v kultúre, spomenul napríklad oblasť folklóru, výtvarného či operného umenia.

Návšteva hlavy štátu v Madride a Barcelone sa uskutoční na základe pozvania španielskeho kráľa Juana Carlosa I., ktorý na Slovensko zavítal v roku 2002. "Myslím si, že aj táto návšteva nechala pozitívny odkaz pre slovensko-španielske vzťahy," uviedol Gašparovič.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 08:29