StoryEditor

Migaš na koberci v Budapešti

25.09.2007, 00:00

Na žiadosť maďarskej strany včera štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí Maďarskej republiky Marta Feksziová prijala slovenského veľvyslanca v Maďarsku Juraja Migaša. Predstaviteľka maďarskej diplomacie tlmočila odmietavé stanovisko maďarskej vlády k uzneseniu Národnej rady o nedotknuteľnosti povojnových dokumentov k usporiadaniu pomerov po druhej svetovej vojne na Slovensku.
Veľvyslanca Migaša prekvapil ohlas, ktorý tento dokument vyvolal na oficiálnej vládnej úrovni. Zdôraznil, že prijaté uznesenie odsudzuje princíp kolektívnej viny a potvrdzuje nedotknuteľnosť povojnových dokumentov po druhej svetovej vojne na Slovensku. Informoval sa, či má reakcia maďarskej vlády a ďalších predstaviteľov maďarského politického života za cieľ spochybňovať povojnové usporiadanie v Európe.
Maďarskí poslanci pritom už cez víkend zrušili účasť na stretnutí predstaviteľov zahraničných výborov slovenského a maďarského parlamentu, ktoré sa malo konať dnes. Podľa predsedu maďarského zahraničného výboru Zsolta Németha sa tak stalo na protest proti prijatiu deklarácie o potvrdení nemennosti Benešových dekrétov. Cez víkend na túto tému dokonca telefonovali predseda maďarskej vlády Ferenc Gyurcsány so slovenským premiérom Robertom Ficom. "Slovensko má záujem na tom, aby so svojimi susedmi vychádzalo dobre, nechce byť tým, kto robí problémy. Sme ochotní diskutovať, otvorení si niektoré veci vysvetliť a určite nie robiť problémy," povedala pre HN štátna tajomníčka rezortu zahraničných vecí Diana Štrofová.
Europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová sa chce dnes rozprávať s predsedom Európskeho parlamentu Hansom-Gertom Pötteringom o uznesení, ktoré slovenský parlament prijal k Benešovým dekrétom. "Požiadala som o stretnutie, pretože chcem dopredu eliminovať tlaky, ktoré môže táto téma v Európskom parlamente vyvolať."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. jún 2024 01:10