StoryEditor

Študentom ostáva neistota

09.07.2007, 00:00
Študenti viacerých vysokých škôl študujú program, ktorý nespĺňa podmienky na akreditáciu a musí byť zrušený. Podľa ministra školstva Jána Mikolaja je v hre 350 študijných programov bez odborného krytia.

Problémom sú garanti - pedagógovia, ktorí na štúdium odborne dohliadajú. Mnohí totiž nezákonne garantujú viac ako jeden program. Rezort školstva požiadal tieto školy, aby navrhli nových garantov. "Kto to nedokáže do jedného roka, tak mu zoberiem právo udeľovať titul," upozorňuje Mikolaj. Podľa šéfa Rady vysokých škôl Viktora Smieška je nereálne, aby školy v danom termíne našli dosť nových garantov. "Skôr dôjde ku zlučovaniu príbuzných programov."

Neporiadok? Ako všade
Aj podľa šéfa Študentskej rady vysokých škôl Jaroslava Jurigu študentom hrozí, že ich program zrušia a presunú ich na príbuzný program. Konkrétne školy a odbory minister Mikolaj uviesť nechce. "V tomto je neporiadok všade."
HN sa zatiaľ nepodarilo získať priznanie žiadnej školy, že má garantov, ktorí odborne kryjú štúdium aj na iných univerzitách. Problém s "lietajúcimi garantmi" je pritom oveľa vážnejší, ako spočiatku tvrdilo ministerstvo školstva. V januári Mikolaj vyhlásil, že register garantov je hotový. Priznal vtedy, že existujú aj garanti v rozpore so zákonom - malo ich byť zhruba desať. "Register sa stále mení a spresňuje," odôvodňuje hovorkyňa rezortu Viera Trpišová nesúlad v počtoch.

Čo ďalej?
Skutočný obraz o tom, ktorí študenti navštevujú program bez odborného krytia, má len ministerstvo školstva. Register malo zverejniť už v januári, dosiaľ sa tak nestalo. "Je to pracovný materiál, ktorý nemá finálnu podobu a naďalej prebieha komunikácia s vysokými školami," argumentuje Trpišová. Že problém je aktuálny, dokazujú aj zápisnice Akreditačnej komisie. Jej členovia schválili 15 nových garantov vo februári a ďalších 50 v apríli tohto roka. Navyše, len od 21. mája 2007, vypísali slovenské univerzity vyše sto výberových konaní na pozície pedagógov.

Čistky v študijných programoch
Študijných programov je dnes na Slovensku vyše 8-tisíc, vhodných garantov len okolo 3 700 - 1 200 profesorov a 2 500 docentov. Nepomer vyrovnáva fakt, že jeden garant môže garantovať na bakalársky, magisterský aj doktorandský program a tiež príbuzné študijné programy, napríklad učiteľský program slovenčina - dejepis a súčasne slovenčina - zemepis.
Práve učiteľských programov je asi 4-tisíc - tvrdí minister školstva Ján Mikolaj. Mnohé programy však nefungujú - je ich asi 2 500. "Živelne to rástlo, nikto ich nerušil, každý len zakladal nové." Hoci nemajú študentov, ani jeden z nefunkčných programov zatiaľ nebol zrušený. Minister odhaduje, že po čistke ubudne 2-tisíc až 2,5 tisíca takých študijných programov. K rušeniu celých fakúlt však údajne nedôjde.

01 - Modified: 2003-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dôvera na bode mrazu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 04:08