StoryEditor

Zvrat v kauze AGW

Šéf skrachovanej nebanky AGW Matúš Grega na prvom pojednávaní prekvapil senát Špeciálneho súdu aj prokurátora. Potom, čo niekoľko rokov tvrdil, že je nevinný a žiaden slovenský zákon neporušil, sa zrazu pred súdom rozhodol pre dohodu o vine a treste. Práve úprimné priznanie viny je pritom základnou podmienkou dohody s prokurátorom.
Grega je obžalovaný z podvodu -- rovnako ako šéfovia nebankového impéria BMG Invest a Horizont Slovakia Vladimír Fruni, František Matik a Marián Šebeščák. Fruni s Matikom by si mali odsedieť jedenásťapolročné väzenie. Šéfovi AGW by hrozil trest od päť do dvanásť rokov väzenia. Nebanka AGW mala vyše 26-tisíc vkladateľov pripraviť približne o 2,5 miliardy korún. "S odstupom času to hodnotím ako neukončené podnikanie," povedal bývalý šéf AGW pre HN v januári.
Na súde už s médiami nechcel komunikovať a spojiť sa nám s ním nepodarilo ani neskôr. Dohodu teraz pripraví prokurátor. Termín nie je jasný, pretože ho neviažu žiadne lehoty. Aj keby sa obžalovaný a prokurátor dohodli, by Grega nemal dostať miernejší trest než päťročné väzenie, pretože prokurátor nemôže ísť pod minimálnu sadzbu. "V prípade dohody medzi prokurátorom a obžalovaným bude mať však aj tak konečné slovo súd, ktorý dohodu prijme, alebo neprijme," zdôraznila hovorkyňa Špeciálneho súdu Katarína Kudjáková.
Podpredseda Združenia občanov poškodených nebankovými subjektmi Štefan Šipoš upozorňuje, že na tomto prípade roky pracovalo množstvo ľudí, zhromaždilo sa množstvo spisov. "Prečo sa nemohol priznať už skôr. Sú to zbytočné provokácie poškodených." Poškodení čakajú odškodnenie tak, ako im to prisľúbila vláda. "Rokovania na ministerstve financií dopadli katastrofálne. Premiér Robert Fico nám dal prísľub, že nás prijme v krátkom čase." Samotné odškodnenie podvedených klientov nebánk vláda odložila.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. október 2024 07:18