StoryEditor

Štátne zdravotné poisťovne prepadli

06.09.2007, 00:00
Takmer 3,7 milióna občanov je poistených v dvoch zdravotných poisťovniach, ktoré majú najviac nedostatkov. Obidve navyše patria štátu - Všeobecná a Spoločná zdravotná poisťovňa.

Vyplýva to z rebríčka kvality poisťovní, ktorý prvý raz zostavil Stredoeurópsky inštitút pre zdravotnú politiku - Health Policy Institute. "Nemajú ideálnu finančnú stabilitu," povedal jeden z autorov rebríčka Peter Pažitný o štátnych poisťovniach, ktoré v rebríčku skončili na chvoste. V konkurencii súkromných poisťovní okrem iného vyšli najhoršie v schopnosti platieb lekárom za poskytnutú zdravotnú starostlivosť.
(Ne)správne načasovanie?
Štátne poisťovne sa bránia. Všeobecná zdravotná, ktorá má takmer 3 milióny klientov, označila rebríček za neobjektívny. "Tvorcom tejto aktivity nešlo naozaj o objektívne zhodnotenie pôsobenia jednotlivých zdravotných poisťovní, ale o skrytú reklamu súkromných zdravotných poisťovní," reagovala hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.
Za účelový a tendenčný ho označil aj minister zdravotníctva Ivan Valentovič (Smer-SD). "Z jeho obsahu je zrejmé, že bol vyrobený na objednávku. Potvrdzuje to i načasovanie jeho zverejnenia na začiatok septembra, keď všetci vieme, že práve do konca tohto mesiaca môžu občania zmeniť zdravotnú poisťovňu." Autori ratingu to odmietajú. Jeden z nich Peter Pažitný však priznáva, že zverejnenie výsledkov ratingu bolo účelné práve v tomto čase. "Aby si občania mohli vybrať takú, ktorá najlepšie spĺňa ich preferencie."
Na čele Union
Najlepšie vyšla v hodnotí poisťovňa Union. Zabodovala najmä svojou ponukou produktov nad rámec rozsahu určeného zákonom. - napríklad preplatenie návštevy lekára v domácnosti či zrušenie finančných limitov lekárom. Víťaz ratingu eviduje nové prihlášky klientov - zvýšenie počtu poistencov očakáva aj pre rozbehnutú informačnú kampaň. "Nevyvíjali sme aktivitu na nábor nových poistencov v takej miere ako minulý rok. Sme si však vedomí, že ostatné poisťovne tak intenzívne robili, a preto očakávame odlev tých poistencov, ktorí sú častejšie náchylní na zmeny zdravotných poisťovní," povedala hovorkyňa Unionu Nina Zelníková.
Zverejnenie rebríčka víta aj prezident Združenia zdravotných poisťovní Eduard Kováč. Podľa neho je rating objektívny. "Je pochopiteľné, že tí, čo sa ocitnú na spodku rebríčka, začnú všetko kritizovať," reagoval prezident združenia Eduard Kováč. Poistenci takto získavajú podľa neho dostatok zrozumiteľných informácií.
Ako to vidia lekári
Lekárske združenia však hodnoteniu príliš neveria. "Rozdiely medzi štátnou a súkromnou poisťovňou sú v drobnostiach, v nejakých veciach minimálne, ale vcelku to je úplne rovnaké," tvrdí šéf Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula. Ani súkromní lekári si podľa šéfa ich asociácie Ladislava Pásztora nemyslia, že rozdiely medzi súkromnými a štátnymi poisťovňami sú príliš veľké. Nepotvrdili ani hodnotenie, podľa ktorého obe štátne majú najväčšie nedostatky práve s platbou za svojich poistencov. "Tie vzťahy sú veľmi korektné v porovnaní k minulým obdobiam. Odkedy sú akciovkami, neregistrujeme, že by nejakým spôsobom platby meškali." Pásztor však pripustil, že v prípade štátnych poisťovní lekári zatiaľ nedosahujú želateľnú cenovú úroveň.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 23:22