StoryEditor

Fico: SNP ako historický medzník by malo Slovákov spájať

29.08.2007, 15:20
Autor:
TASRTASR

Slovenské národné povstanie (SNP) by malo byť tým historickým medzníkom, ktorý by mal Slovákov spájať. Vo svojom príhovore na slávnostnom zhromaždení pri príležitosti dnešných osláv 63. výročia SNP v Banskej Bystrici to povedal premiér Robert Fico.
Predseda vlády SR poukázal už na začiatku svojho desaťminútového prejavu na rozpoltenosť slovenskej spoločnosti. Ako uviedol, dnes sa v ľuďoch, ktorí stáli za Povstaním hľadajú viac negatíva, ako ich pozitívne činy. K takémuto obrazu prispievajú podľa jeho slov aj médiá. "K svojim dejinám sa tak nespráva žiaden národ v Európe," konštatoval Fico.
Poukázal pritom na osobnosti Povstania, ktoré síce boli politickými rivalmi, avšak na spoločných krokoch, ktoré mali zachrániť národ, sa vedeli zjednotiť. "Nik nebráni historikom, aby o osobnostiach, ktoré zlyhali, vynášali prísne súdy. Ale prax, ktorá sa na Slovensku zaviedla, že čo nie je v médiách, ani neexistuje, treba zmeniť," povedal.
Premiér na záver svojho prejavu, v ktorom viackrát citoval slovenské osobnosti - Jozefa Miloslava Hurbana, Vladimíra Clementisa, Alexandra Dubčeka či Jána Števčeka, vyjadril presvedčenie, že Slovensko raz azda nájde dosť štátnickej rozvahy, aby zlomilo vlastnú rozpoltenosť. "Želám Slovensku, aby sme hľadali akési historické zmierenie pre spoločné dobro celého nášho Slovenska," citoval kardinála Jána Korca.
"Budeme systematicky budovať slovenskú štátotvornú tradíciu, ktorej časť chrbtovej kosti tvorí aj Slovenské národné povstanie," pripomenul. "Lebo Slovenská republika nepotrebuje v 21. storočí vlastenectvo rečí, ale rozhodne potrebuje vlastenectvo skutkov," uviedol na záver.
Osláv sa v areáli Pamätníka SNP zúčastnilo približne tisíc ľudí, okrem najvyšších ústavných činiteľov, ministrov a členov diplomatického zboru aj niekoľko desiatok priamych účastníkov SNP.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 00:04