StoryEditor

Slováci nebudú potrebovať víza na Ukrajinu ani po vstupe do Schengenu

08.12.2007, 09:20
Autor:
TASRTASR

Slováci, ktorí cestujú na Ukrajinu za účelom nákupov alebo návštevy príbuzných, nebudú ani po vstupe SR do Schengenského priestoru (21. decembra) potrebovať víza.

"Dohoda medzi Európskym spoločenstvom a Ukrajinou predpokladá bezvízový vstup občanov EÚ na územie Ukrajiny aj naďalej, s tým, že ukrajinskí občania budú cestovať do priestoru Európskej únie stále s vízami," povedal pre TASR Mirek Karas z Ministerstva zahraničných vecí SR. Občania EÚ sa na území Ukrajiny budú môcť zdržiavať 90 dní v rámci šiestich mesiacov.

V štádiu prípravy je i zmluva o malom pohraničnom styku. Bude sa vzťahovať na tých občanov SR a Ukrajiny, ktorí bývajú v pohraničnej oblasti, to znamená do 30 kilometrov od hraničnej čiary, v prípade presiahnutia obvodu administratívnej jednotky cez tento úsek až do 50 kilometrov. Z rodinných, sociálnych, kultúrnych či hospodárskych dôvodov budú môcť prechádzať občania EÚ na Ukrajinu a Ukrajinci k nám do tejto vzdialenosti bez víz. Budú však potrebovať povolenie na malý pohraničný styk. To slovenským občanom vydá Generálny konzulát Ukrajiny v Prešove a občanom Ukrajiny Generálny konzulát SR v Užhorode.

Udelenie víz pre Ukrajincov do celej EÚ bude podľa dohody bezplatné v prípade, že cestujú za rodinou do niektorého zo štátov EÚ. Zadarmo dostanú víza do EÚ aj žiaci, študenti, zdravotne postihnuté osoby, dôchodcovia, novinári, či účastníci kultúrnych a športových podujatí. Ostatní občania Ukrajiny budú za víza platiť, pričom maximálna výška za vízum bude 35 eur.

Slovenskí občania nepotrebujú v súčasnosti vízum na vstup na Ukrajinu na základe jednostranného rozhodnutia ukrajinskej strany. Po nadobudnutí platnosti dohody medzi Európskym spoločenstvom a Ukrajinou o zjednodušení postupu pri udeľovaní víz by takýto stav mal zotrvať aj naďalej, avšak už na základe tejto dohody, ktorá nadobudne platnosť pravdepodobne začiatkom roka 2008.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:18