StoryEditor

Agent ŠtB Smeru neprekáža

23.08.2007, 00:00
Štátny tajomník rezortu životného prostredia Dušan Muňko bol tri roky agentom komunistickej ŠtB s krycím menom SLÁVIK. Od roku 1979 ho tajná bezpečnosť viedla ako kandidáta tajnej spolupráce, v roku 1982 sa stal agentom.

Ako riaditeľ cestovnej kancelárie CK SLOVAKOTURIST mal informovať o svojich zahraničných partneroch. "...kandidát počas rozhovoru prejavil súhlasné stanovisko s udržiavaním osobného styku s orgánmi čs. kontrarozviedky a je ochotný plniť naše požiadavky", uvádza sa v zázname z "verbovky", ktorý je súčasťou Muňkovho spisu. Ten pre HN sprístupnil Ústav pamäti národa. Muňko už dávnejšie akékoľvek spájanie svojho mena s ŠtB odmietol. "Nemôžem, mám rokovanie," povedal včera.

Petranskému agenti prekážajú, Smeru nie
Šéf ústavu Ivan Petranský (nominant SNS) sa ku konkrétnym osobám vyjadrovať nechcel. Pre HN však potvrdil, že sa mu nepozdáva, ak sú bývalí agenti ŠtB v službách štátu. "Môj názor je, že ľudia, ktorí majú dokázateľne minulosť spojenú s ŠtB - boli spolupracovníkmi alebo príslušníkmi ŠtB, by nemali pracovať vo vysokých štátnych funkciách." Momentálne im v tom žiaden zákon nebráni.

Naopak, vládny Smer-SD, ktorého nominantom je Muňko, s tým problém nemá. "Spochybňovať niekoho po osemnástich rokoch od roku 1989 na základe nedôveryhodných zväzkov strana Smer-sociálna demokracia komentovať nebude," zdôraznila hovorkyňa strany Katarína Kližanová Rýsová. Rovnaký postoj zaujal rezort životného prostredia, ktorému šéfuje Jaroslav Izák (SNS). "Pán Muňko bol nominovaný do funkcie na základe koaličnej dohody za stranu Smer, je odborne zdatný a svoje povinnosti si plní na vysokej úrovni. V prípade, na ktorý sa pýtate, ide o jeho osobnú vec a nemá to vplyv na výkon jeho práce," reagoval hovorca rezortu Peter Višváder.

Návrhy na odmeny
Hneď na "verbovke" dostal Muňko prvé úlohy. Z informácií dostupných v spise je zrejmé, že si ich plnil svedomito - mal napríklad preverovať, či jeho rakúskych partnerov nevyužívala zahraničná tajná služba. Muňkov spis mal pôvodne vyše 120 strán. Komunistická tajná bezpečnosť však väčšinu dokumentov - vlastnoručné správy, korešpondenciu, finančné doklady - skartovala. O tom, že príslušníci ŠtB spracovali návrhy na vecné dary pre Muňka v sume 800 či 300 korún, sa tak možno dozvedieť len z pôvodného zoznamu dokumentov.

Podal dobré informácie
S Muňkovou spoluprácou bola ŠtB podľa všetkého spokojná. "Podal dobré informácie do prípadu Zelík, Mikóczy a spol.," píše sa v návrhu na uloženie zväzku. Ľudia s takýmito menami sú medzi preverovanými osobami - ŠtB takto označovala napríklad ľudí nebezpečných pre vtedajší režim. "Bol nápomocný pri príprave a realizácii preventívno-výchovných opatrení uskutočňovaných so zamestnancami i externými sprievodcami CK SLOVAKOTURIST," píše sa v návrhu. V roku 1985 ŠtB rozhodla, že nie je vhodné evidovať Muňka ako tajného spolupracovníka. Dôvodom bolo, že ako šéf cestovnej kancelárie bol nominant KSS.

Napriek tomu bol dnešný štátny tajomník podľa spisu ochotný ŠtB naďalej podávať informácie z problematiky cestovného ruchu.

Čo je v spise:

  • Pri podávaní správ, ako aj pri styku s pracovníkmi čs. kontrarozviedky, uviedol, že bude vystupovať pod pseudonymom Slávik.
  • Heslo pre prípad kontaktu s iným operatívcom bolo: Prichádzam po voľný lístok na športové podujatie.
  • Schôdzky mali byť dvakrát do mesiaca.
  • V spise boli minimálne štyri návrhy na udelenie daru, anonymné listy, výsledky expertíz aj záznam o vyšetrovaní k požiaru.
  • "Je tiež ochotný plniť v rámci jeho možností a schopností úlohy, pri cestách do kapitalistického zahraničia."
  • Podrobne rozobratá bola aj "otázka významu dôležitosti spolupráce oddaných občanov našej republiky pri odhaľovaní nepriateľskej činnosti, smerovanej proti ČSSR a ostatným štátom svetovej socialistickej sústavy."
  • Časť dokumentu týkajúca sa kontrarozviedky je vygumovaná.

Zdroj: ÚPN

01 - Modified: 2003-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo môžu spôsobiť vitamíny?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 17:41