StoryEditor

Skupina J&T chce investovať v Tatrách viac ako 10 miliárd Sk

14.11.2007, 14:20
Autor:
TASRTASR

Finančná skupina J&T plánuje investovať v najbližších rokoch vo Vysokých Tatrách viac ako 10 miliárd korún s dôrazom na rekonštrukciu existujúcich objektov a zariadení.
Hovorca J&T Maroš Sýkora v rozhovore pre TASR uviedol, že jednou z akcií je rekonštrukcia pozemnej lanovky na Hrebienok. Okrem výmeny technológie a vozňov lanovky, ktoré sú od 6. novembra uložené na koľajniciach, kde čakajú na začiatok novej zimnej sezóny, prebiehajú rekonštrukčné práce aj v údolnej stanici lanovky v Starom Smokovci. "Chceme, aby moderná lanovka korešpondovala s modernou budovou," zdôraznil Sýkora.
Verejnosti začne slúžiť nová pozemná lanovka zo Starého Smokovca na Hrebienok 23. decembra. V súčasnosti stoja obidva nové vozne v polovici takmer dvojkilometrovej trate a pútajú pozornosť návštevníkov, ktorí sa pri novej lanovke radi fotografujú.
Z ďalších investícií Sýkora spomenul rekonštrukciu liečebného domu Hviezdoslav na Štrbskom Plese, ktorý sa mení na prvý päťhviezdičkový hotel v Tatrách. Práce si doposiaľ vyžiadali viac ako miliardu korún. Rozbehnutá je rekonštrukcia liečebného domu Helios na trojhviezdičkový hotel a pripravuje sa rekonštrukcia liečebného domu Solisko. "Do roku 2011 by mali prejsť rekonštrukciou všetky tri tatranské Grandy, aby dosiahli úroveň piatich hviezdičiek."
Na otázku, v akom štádiu je projekt rekonštrukcie strediska v Tatranskej Lomnici, hovorca konštatoval, že "stále je v štádiu prípravy, keďže chýba zonácia, územný plán, územné rozhodnutie. Chceli sme realizovať rekonštrukciu už dávno, ale stojíme kvôli legislatívnym a administratívnym prekážkam".
Na margo diskutovanej témy, či nárast ubytovacích kapacít nespôsobí kolaps služieb, Sýkora uviedol, že služby a ubytovanie musia ísť ruka v ruke. Developeri prinášajú do Tatier rozvoj zamestnanosti, ale aj mikroekonomiky a na druhej strane vzniká obrovský priestor pre domácich podnikateľov. Napríklad oblasť služieb je parketou pre rozvoj miestnej ekonomiky.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:55