StoryEditor

Nemôžeme Smeru diktovať

05.10.2007, 00:00

Eurosocialisti odložili rozhodnutie o návrate strany Smer-SD medzi seba. Prečo?
Úplne rozumiem, že tá situácia je veľmi ťažká a zložitá, ale môj záujem tu, samozrejme, je. Bol som na Slovensku minulý piatok a chystám sa opäť. Budúci mesiac prídeme na Slovensko aj so zástupcami eurosocialistov, aby sme viedli dialóg so Smerom. Verím, že po rozhovoroch s nimi príde pozitívny výsledok. Verím, že sa budeme tešiť a prijmeme Smer späť najneskôr vo februári budúceho roka.
Akým spôsobom chcete pomôcť Smeru, aby sa mohli vrátiť k eurosocialistom?
My im môžeme pomôcť iba v diskusii. Nie sme učitelia, nemôžeme im zvonku diktovať, čo majú a čo nemajú robiť. Ale musíme vidieť pokus o rozhovor a poznať požiadavky aj od maďarskej menšiny. Môžeme sa stretnúť aj s maďarskou stranou (SMK), ktorá je teraz síce v opozícii, ale reprezentuje menšinu na Slovensku. A potom chceme hovoriť s vládou.
Smeru zastavil cestu späť do vašej frakcie koaličný partner Ján Slota. Aký ja váš názor na tohto politika?
Ján Slota a jeho poznámky sú problémom, pretože sú neakceptovateľné z hľadiska európskych štandardov. Ale Slota sa nemá stať členom PES. Otázka je -- a budeme to detailne sledovať -- či neovplyvňuje politiku vlády.
Je problémom pre Smer len Slota?
Áno, v tomto momente len Slota. Ale tiež sú dôležité hladké vzťahy s maďarskou menšinou, ale uvedomujeme si, že to si vyžaduje, aby aj SMK reagovala nielen ako opozičná strana, ale ako úprimný partner dialógu s vládou.
Čo má Smer robiť, aby sa mu otvorili dvere do PES?
Je to vec dialógu. Diskusia o školských možnostiach vyučovania v maďarčine, sú to jednoduché, malé veci, možno gestá a symbolické úkony voči maďarskej menšine. Aby bolo jasné, že bláznivé výroky Slotu neurčujú politiku vlády.
Riešili ste už podobný problém aj v inej krajine?
Trochu podobný bol problém V Rakúsku so stranou pána Heidera, ale nie na národnej, ale regionálnej úrovni.
Dostala nejaká strana dištanc podobne ako Smer?
-- Nie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 16:40