StoryEditor

Schengen nevyhnal Rusov z hotelov

30.12.2007, 23:00
Hoteliéri vo Vysokých Tatrách môžu byť zatiaľ s počtom hostí vo svojich ubytovacích zariadeniach spokojní. Nesplnili sa ich obavy, že kvôli pomalému vydávaniu schengenských víz našimi kunzulárnymi úradmi v Rusku a na Ukrajine, ostane počas vianočných a novoročných sviatkov tretina hotelových kapacít neobsadená.

Hotelieri vo Vysokých Tatrách môžu byť zatiaľ s počtom hostí vo svojich ubytovacích zariadeniach spokojní. Nesplnili sa ich obavy, že kvôli pomalému vydávaniu schengenských víz našimi kunzulárnymi úradmi v Rusku a na Ukrajine ostane počas vianočných a novoročných sviatkov tretina hotelových kapacít neobsadená. Napríklad hotel Patria na Štrbskom Plese je momentálne plný, pričom väčšinu ubytovaných tvoria práve návštevníci z rusky hovoriacich krajín. "Náš hotel je obsadený na 95 percent," povedala pre HN riaditeľka Grand hotela Bellevue v Starom Smokovci Janka Gantnerová.
Víza do desiatich dní
Občania Ruska a Ukrajiny nemali podľa dostupných informácií so získavaním víz väčšie problémy, ako to avizovali hotelieri. Hoci sa HN nepodarilo spojiť s naším konzulárnym pracoviskom v Moskve, na konzuláte v Sankt Peterburgu potvrdili, že vybavili všetky žiadosti o víza na vycestovanie na Slovensko. V decembri ich vydali približne 600.
V súvislosti s naším vstupom do Schengenu však trvá vydanie víz dlhšie ako v prípade bývalých slovenských víz. Z konzulátu v ukrajinskom Užhorode nás informovali, že vzhľadom na takzvaný konzultačný proces, ktorý súvisí s novými, schengenskými podmienkami, vydanie víz netrvá päť, ale desať dní. Dôvodom je najmä povinnosť konzultovať žiadosti o víza s príslušným útvarom nášho ministerstva vnútra. Hoci ministerstvo zahraničných vecí zabezpečuje vydávanie schengenských víz s rovnakým počtom zamestnancov ako malo predtým, desaťdňovú lehotu sa mu darí dodržiavať.
Nahradili ruských snobov
Za tri dni prvého dopravného turnusu (štvrtok až sobota minulý týždeň) priletelo na letisko Poprad -- Tatry 991 pasažierov z rusky hovoriacich krajín. "Je to o 22 percent menej ako v minulom roku. Zároveň ide o druhú najväčšiu návštevnosť letecky prepravených turistov do Tatier za posledných pätnásť rokov," zdôrazňuje riaditeľ letiska Peter Polorecký. Podľa neho sa tak obavy hotelierov z nedostatku klientov z Ruska a Ukrajiny zatiaľ nepotvrdili. Druhá a tretia vlna príchodu návštevníkov z týchto krajín do Tatier bude 3. až 5. a 10. až 12. januára. Definitívny počet po rusky hovoriacich návštevníkov bude tak známy približne o dva týždne.
Už teraz je však zrejmé, že bývalých superbohatých návštevníkov z Ruska, ktorí začali chodiť do Vysokých Tatier najmä od polovice 90. rokov, vystriedala stredná vrstva. Podľa riaditeľa Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Petra Chudého "súčasná ruská a ukrajinská klientela nie je taká snobská a hlučná, ako tomu bolo pred niekoľkými rokmi. Z bohatých Rusov boli nervózni aj samotní pracovníci hotelov, lebo si vyžadovali osobitnú pozornosť. Svojím správaním obťažovali aj ostatných hostí." Títo bohatí turisti sa podľa Chudého "odsťahovali" z Tatier do Álp, Pyrenejí a ďalších turistických stredísk.
Chýbajú pracovníci
Hotelierov vo Vysokých Tatrách, ale aj v ďalších našich rekreačných strediskách, znepokojuje pretrvávajúci nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. Chýbajú najmä recepční, kuchári, čašníci, barmani a umývačky riadu. Vo Vysokých Tatrách nie sú napríklad pre personál dostatočné ubytovacie kapacity. Aj doprava do podhoria je podľa Gantnerovej po skončení zmeny zložitá. Posledné spoje totiž chodia už okolo 22. hodiny. "Problém je tak napríklad s prevádzkou barov, lebo po druhej a tretej hodine rannej sa barmani nemajú ako dostať domov," opisuje situáciu.
Mnohí zamestnanci našich hotelov odchádzajú za lepšími zárobkami do zahraničia. Podľa generálneho sekretára Zväzu obchodu a cestovného ruchu Jozefa Orgonáša na Slovensku ostáva v hotelierstve pracovať len asi 19 percent absolventov príslušných odborných stredných škôl.


+++++++++++++++++++++++++++++citát++++++++++++++++++++++++
Súčasná ruská a ukrajinská klientela nie je taká snobská a hlučná, ako tomu bolo pred niekoľkými rokmi.
Peter Chudý, riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 05:23