StoryEditor

Národná rada v novom roku aj o legislatíve, nariadenej úniou

28.12.2007, 12:36
Autor:
SITASITA

Legislatívnym a pracovným programom Európskej komisie na rok 2008 a prioritami, ktoré z neho plynú pre Slovensko, sa bude v novom roku zaoberať Národná rada. Vláda priority odsúhlasila na poslednom tohtoročnom rokovaní minulú stredu.
Na základe prehodnotenia vnútorného trhu boli stanovené nové iniciatívy pre rok 2008. Keďže malé a stredné podniky vytvárajú najväčší počet pracovných miest, stanovia sa v rámci tzv. "zákona o drobnom podnikaní" opatrenia na zlepšenie ich trhovej výkonnosti. Komisia predloží druhé strategické energetické preskúmanie, ktoré bude základom nového akčného plánu pre energiu od roku 2010 a bude zahŕňať revíziu smernice o zdanení energií.
Základnou prioritou Komisie je zlepšovanie regulačného prostredia. Program lepšej právnej regulácie má docieliť zjednodušenie existujúcich právnych predpisov. Zjednodušenie legislatívy je súčasťou Lisabonskej stratégie, plánom únie na dobehnutie hospodárskeho rastu a vedeckého potenciálu Spojených štátov.
Európsky rozmer zdravotníckych služieb sa posilní prostredníctvom iniciatív, týkajúcich sa bezpečnosti pacienta a kvality zdravotníckych služieb. Implementácia systémov kvality je záväzná aj pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti na Slovensku.
Brusel v roku 2008 navrhne ďalšie kroky k spoločnej politike v oblasti migrácie. Chce vynaložiť maximálne úsilie v boji proti obchodovaniu s ľuďmi a znížiť tragický počet obetí spomedzi prisťahovalcov, ktorí sa usilujú dosiahnuť hranice únie. Mal by sa tiež vytvoriť spoločný azylový systém.
V zahranično-bezpečnostnej oblasti bude EÚ osobitnú pozornosť venovať Kosovu. SR sa ako člen NATO a EÚ zaviazala k aktívnej účasti v silách rýchlej reakcie aliancie a únie a v operáciách medzinárodného krízového manažmentu. Preto je možné nasadenie vojakov do operácií EÚ na africkom kontinente

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 13:09