StoryEditor

Nový colný zákon znamená menej cigariet z Ukrajiny

03.01.2008, 14:49
Od prvého januára vstúpila do platnosti novela colného zákona, ktorá priniesla sprísnenie na slovensko - ukrajinskej hranici. Zákon zníži limit tabakových výrobkov a pohonných látok, ktoré budú môcť občania previezť cez hranice.

Ide o priechody v Čiernej nad Tisou, Vyšnom Nemeckom, Veľkých Selmenciach či Ubli.

Podľa Kláre Baloghovej, hovorkyni Colného úradu v Michalovciach sa opatrenie vzťahuje na cestujúcich, ktorí prechádzajú hranicu najmenej raz za týždeň, cestujúcich s trvalým pobytom v hraničnom pásme a tých, ktorí pri výkone povolania prechádzajú hranicu denne.

Zákon hovorí, že od nového roka bude možné preniesť cez hranice 20 kusov cigariet na jeden dovozný prípad, päť kusov cigár, 10 kusov cigarillos, 25 gramov tabaku na fajčenie alebo úmernú kombináciu týchto výrobkov. Čo sa týka pohonných látkok, občania môžu od našich východných susedov preniesť najviac 60 litrov na súkromné auto a jednu cestu.

Kým sa hraničné kontroly medzi krajinami Schengenu zjednodušia, v prípade ukrajinskej hranice platí pravý opak. Cestujúcich tam čaká viac papierovačiek. Okrem predloženia preukazu totožnosti totiž budú musieť predložiť aj hodnoverný dôkaz o navštívenom mieste na Ukrajine, napríklad aktuálny cestovný lístok MHD, či pokladničný blok, písomné colné vyhlásenie, ak si to colný orgán vyžiada a cestovný pas.

Nový colný zákon sa už prejavil aj v praxi. Za druhý januárový deň tohto roku v porovnaní s minulým rokom klesol počet dovezených cigariet vo Veľkých Slemenciach a Čiernej nad Tisou o 76 až 80 percent a vo Vyšnom Nemeckom o 15 percent.

Občania prijali zmeny s nevôľou, pretože mnohí z nich chodili pravidelne do Ukrajiny za lacnými cigaretami. "Nie je to spravodlivé, lebo tí, čo sú blízko hranice, môžu len jeden kartón a tí, čo sú v pásme nad 15 kilometrov, aj keď len o kilometer ďalej, môžu cigarety doniesť štyrikrát," uviedol 58-ročný Sobrančan, vracajúci sa predpoludním z Ukrajiny. Podľa ďalšieho 43-ročného Slováka "slovenská ekonomika na tom veľmi netrpela, keď si niekto priniesol za týždeň kartón cigariet, pričom veľa ľudí chodí na Ukrajinu len raz za mesiac."

Hovorkyňa Baloghová však pripomenula, že vlani k 26. decembru cestujúci doviezli nelegálne cez hraničné priechody s Ukrajinou spolu vyše 6,5 milióna kusov cigariet, pričom colný dlh predstavuje viac ako 21 miliónov korún.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 02:30