StoryEditor

Strelca na "Hedvigu" neprepustia

29.01.2008, 23:00
Odchod policajta, ktorý natočil streľbu na "Hedvigu", je spečatený. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) včera podpísal rozhodnutie o jeho prepustení z policajného zboru pre hrubé porušenie služobnej prísahy.

Pre HN to potvrdila Natália Hattalová z tlačového odboru ministerstva. Len 24-ročný Radovan H. z Nových Zámkov tak bude musieť po necelých dvoch rokoch služby odísť do civilu. Rozhodnutie ministra komentovať nechcel. "Môj nadriadený ma o tom zatiaľ neinformoval," reagoval.
Strelec ostane
Inak to bude v prípade železničného policajta, ktorý je strelcom z videa. Dvadsaťjedenročný nadstrážmajster Vladimír D. totiž podľa zistení HN s najväčšou pravdepodobnosťou v Železničnej polícii zostane. Potvrdil nám to zdroj z prostredia Železničnej polície. Hovorca Železničnej polície Jozef Búranský upozorňuje, že terč nazval Hedvigou "ktosi mimo záberu až v procese streľby". Priznáva však, že strelec na zázname z videa umiestnenom na internete je príslušník Železničnej polície. "V súčasnosti príslušné nadriadené orgány Železničnej polície už vo veci konajú."
Incident policajta mrzí
To, či bude Vladimír D. napokon prepustený alebo nie, Búranský komentovať nechcel. "Musia sa preveriť všetky skutočnosti súvisiace s prípadom. Z tohto dôvodu sa nebudú zo strany zodpovedných služobných funkcionárov Železničnej polície prijímať žiadne unáhlené rozhodnutia." Búranský dodal, že v prípade "strieľajúceho" ide o mladého, veľmi inteligentného, jazykovo aj odborne zdatného policajta, ktorý s výborným prospechom skončil policajnú školu v Pezinku. Osvedčil sa v službe a dosahuje príkladné výsledky.
"Vyjadril, že ho incident, ktorý vznikol na strelnici v Zemnom, veľmi mrzí, v žiadnom prípade však nechcel a ani nemal v úmysle poškodiť povesť Železničnej polície." Údajne výkriky ostatných počas streľby vôbec nepočul, pretože mal na ušiach chrániče.
Kvasnica: nikto to neodsúdil
Video, v ktorom muži v tričkách s nápisom polícia strieľajú na terč a vykrikujú pritom "Hedvigu, Hedvigu! Jo, to se ti líbí! Ty špina!" sa na internete objavilo ešte vlani s informáciou, že ide o policajný výcvik. Po jeho medializácii vec začala preverovať aj polícia. Napokon vysvitlo, že nešlo o výcvik, ale súkromnú akciu. O videu sa dozvedela aj študentka maďarskej národnosti Hedviga Malinová, ktorú mali dvaja muži napadnúť, pretože hovorila po maďarsky. "Bolo jej to veľmi nepríjemné," povedal pre HN jej advokát Roman Kvasnica. Postoj kompetentných k videu sa mu nepáči. "Namiesto prepúšťania skôr mal pán minister Kaliňák vystúpiť a verejne sa dištancovať od takýchto prejavov. Nikto to vlastne neodsúdil. Toto je len gesto pre novinárov."
Vyšetrovanie pokračuje
Poslanec Béla Bugár (SMK) považuje trest v prípade policajta Radovana H. za primeraný. "Môže slúžiť ako odstrašujúci príklad pre ostatných. Ak Železničná polícia policajta nepotrestá, je to tak trochu náznak, že takýchto hanebných akcií sa môže zúčastňovať aj v budúcnosti."
Kauza Hedvigy Malinovej sa ťahá už od augusta 2006. Polícia vtedy rozbehla vyšetrovanie v súvislosti s útokom na mladú ženu. Napokon ho však ukončila s tým, že študentka si útok vymyslela a neskôr ju obvinili z krivej výpovede. Vo vyšetrovaní sa však vyskytlo viacero chýb. Teraz sa prípadom zaoberá špeciálny tím, ktorý zriadil generálny prokurátor Dobroslav Trnka. "Vyšetrovanie pokračuje. Stále chodím na výsluchy," komentoval stav vyšetrovania Kvasnica. O stave vyšetrovania v tomto prípade sa zaujímala na včerajšej parlamentnej schôdzi aj opozícia. Návrh na to, aby minister Kaliňák informoval o tomto a ďalších prípadoch, však neprešiel.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 04:16