StoryEditor

Poisťovňa zaplatí len majiteľovi

11.03.2010, 23:00

Jedným z faktorov, ktoré vplývajú na rozhodovanie medzi úverom a lízingom, je poistenie automobilu a hradenie prípadnej vzniknutej poistnej udalosti. Tu zohráva rozhodujúcu úlohu fakt, kto je majiteľom vozidla, pretože práve tomu vypláca poisťovňa peniaze za vzniknutú škodu. Pri spotrebnom úvere sa stávate majiteľom hneď po kúpe auta, no pri lízingu ostáva majiteľom lízingová spoločnosť.

Potrebujú súhlas
Z hľadiska poisťovne podľa technického riaditeľa Axa ČR a SR Luciána Besterciho rozdiel medzi kúpou auta na lízing a kúpou auta na úver nie je. Poisťovňa sa riadi podľa uzavretej poistnej zmluvy a výšku poistného plnenia to neovplyvňuje. "Rozdiel je však v tom, že ak je auto na lízing, poisťovňa môže plniť lízingovému nájomcovi iba po predchádzajúcom súhlase lízingovej spoločnosti." Poistné plnenie sa poskytuje vlastníkovi poistenej veci, čo je v tomto prípade lízingová spoločnosť. "Možno povedať, že na základe podmienok tej-ktorej lízingovej spoločnosti sa pri parciálnej škode do určitej výšky vyplatí poistné plnenie klientovi a pri totálnej škode alebo krádeži lízingovej spoločnosti," vysvetľuje Besterci. Poisťovňa je však vždy viazaná súhlasom lízingovej spoločnosti. "V prípade spotrebného úveru je majiteľom vozidla klient, takže plnenie sa vypláca vždy jemu osobne, prípadne splnomocnenej osobe."

Každý produkt má podľa neho svoje za a proti. "Skutočnosť je taká, že ak je vozidlo na lízing, je tento fakt zistiteľný z technického preukazu. Pri úvere sa nič také neuvádza a tak, pokiaľ klient neuvedie poisťovni informáciu o úvere, neriešime to." Záleží však aj na podmienkach danej úverovej spoločnosti, či prípadne použila vozidlo ako formu zábezpeky. Zjednodušene teda možno povedať, že pri totálnej škode bude plnenie v prípade úveru poskytnuté klientovi, kým v prípade lízingu sa to rieši podľa vyjadrenia lízingovej spoločnosti.

Pozor na zmluvu
Ani úver však nie je vždy rovnaký. Podľa Silvie Chachaľakovej zo spoločnosti ČSOB Leasing si treba uvedomiť, že ak je aj pri úvere vozidlo zabezpečené vlastníckym prevodom práv, prichádza vždy najskôr k plneniu nárokov financujúcej spoločnosti, až potom klienta. "Z hľadiska poistnej udalosti je potom pre klienta úplne jedno, akú formu financovania si zvolil."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. máj 2024 19:14