StoryEditor

Slováci sa dostávajú z krízy, mali lepší rok

30.12.2010, 19:00
Prieskum Focusu pre HN ukázal, že optimistov pribúda najmä medzi mladými.

Má najviac 24 rokov, je ešte študent, žije v Bratislavskom kraji a volí stranu SaS. Takto by vyzeral modelový príklad človeka, ktorý je spokojný s minulým rokom. Ľudí, ktorí ho označili za priaznivý, pritom pribudlo. Potvrdzujú to výsledky exkluzívneho prieskumu agentúry Focus pre HN, podľa ktorých rok 2010 pozitívne hodnotí o deväť percent viac ľudí než vlani.

Čakali sme horšie, než prišlo
„Ľudia boli v roku 2009 masívne masírovaní správami o kríze. Tá na nich doľahla aj reálne. Zrejme sa rok 2009 skončil s veľmi negatívnymi očakávaniami. To znamená, že tento rok bol v podstate lepší, ako sme čakali,“ vysvetľuje sociologička Sylvia Porubänová.

Analytik agentúry Focus Ivan Dianiška však pripomína, že aktuálne čísla v prieskume ani zďaleka nedosahujú predkrízové roky 2007 a 2008. „Ten psychický nános krízy sa ešte asi vždy vlečie.“

Úspech SaS = spokojní voliči
Najväčším množstvom optimistov sa pritom môže popýšiť strana Richarda Sulíka. Úspech SaS vo voľbách bol podľa Dianišku veľkým prekvapením, a to sa odzrkadlilo aj v názoroch ich voličov na samotný rok. „Voličov SaS potešilo, že ich kôň docválal úspešne do cieľa. Sú to prevažne mladí ľudia, ktorí majú očakávania,“ tvrdí analytik.
Predseda liberálov Richard Sulík za tým vidí fakt, že sú s nimi voliči spokojní. „Sledujú nás podrobnejšie a vidia, čo robíme, a čo nerobíme.“

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:25