StoryEditor

Kaliňák je na policajtov hrdý

13.01.2010, 15:05
Autor:
TASRTASR

Opozícia má právo iniciovať odvolanie člena vlády, no aktuálne je to už súčasťou predvolebného boja. Po dnešnom rokovaní vlády to uviedol minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorého sa opozícia pokúsi odvolať na pôde Národnej rady SR pre kauzu výbušnina na popradskom letisku.

"Rezort má po tri a pol roku za sebou výsledky, aké historicky v niektorých oblastiach neboli od vzniku ministerstva vnútra (MV). Dosiahli sme stav, aký tu doteraz nebol. Kauzy sú len akýmsi promile z práce, ktorú policajti robia a ja som na všetkých policajtov hrdý," konštatoval vicepremiér.

Zároveň je presvedčený, že pri takom množstve práce, akú má Policajný zbor, sa chyby stanú a je to bežné. "Ľudský faktor vždy zlyhá, z času na čas sa stanú chyby, ktoré vyplývajú z individuálneho zlyhania. Neviem, či ste si prestali vážiť francúzskych policajtov po tom, ako sa u nich stal obdobný prípad. Pozrite sa, koľko informácií o nevydarených zásahoch zahraničnej polície máte v slovenských médiách," vyhlásil.

Kaliňák odmieta, že v prípade výbušniny, ktorá sa po nevydarenej policajnej akcii dostala prichytená na batožine cestujúceho na palube lietadla z popradského letiska až do írskeho Dublinu, uteká pred zodpovednosťou. "Opozícia nemusí chváliť ministra, ani stranu Smer-SD, ale boli by seriózni vtedy, keby niekedy nabrali morálnu odvahu a poďakovali policajtom a hasičom za veci, ktoré urobili," apeloval.

Minister sa pritom nevyhol kauzám, ktoré boli v rezorte za minulej vlády. "Pozrite sa, aké problémy boli na MV pri strácaní dôkazov, pri obstarávaniach, boli tu najväčšie škandály korupčného charakteru. Dnes riešime kauzy, ktoré vtedy neboli pre médiá ani zaujímavé. Prípady ako františkáni, takých boli desaťtisíce za minulého obdobia, keď bolo trestné stíhanie začaté a skončilo," pripomenul.

Na otázku, v akej fáze je vyšetrovanie kauzy výbušnina, odvetil, že doňho nevstupuje. "Fakty sú ale známe. My určite dáme k tomu stanovisko, lebo nemáme čo skrývať," uistil s tým, že do budúcna budú určite prijaté razantné opatrenia, aby sa takáto situácia nezopakovala.

Predstavitelia opozície dnes avizovali, že začnú zbierať podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, na ktorej sa pokúsia Kaliňáka odvolať. Podpisy by mali odovzdať v priebehu budúceho týždňa. "Vidíme tri dôvody na vyvodenie politickej zodpovednosti voči ministrovi Kaliňákovi. Došlo k hrubému porušeniu Ústavy SR, vnútroštátnych a medzinárodných predpisov. Občania totiž boli vystavení riziku a ohrozeniu. Cestujúci slúžia ako pokusné králiky na testovanie postupov pri zabezpečovaní bezpečnosti v leteckej premávke," vysvetlil predseda KDH Ján Figeľ.

Zároveň sa domnieva, že problémom nie je len samotný incident, ale aj následná séria nedopatrení. Tretím dôvodom podľa jeho slov je, že ide o bezprecedentnú medzinárodnú blamáž SR a jej výraznú diskreditáciu v očiach partnerov v otázke boja proti terorizmu. "Je to aj súčasť celej série káuz v tomto rezorte, prejavovala sa v nich nedôslednosť až nadpráca policajných orgánov. Každý by mal robiť to, čo vie lepšie, Kaliňákovi ide lepšie podnikanie ako ministrovanie," dodal Figeľ.

01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 03 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 04 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 05 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:31