StoryEditor

Vážny ostáva. Opozičný pokus na odvolanie neprešiel

21.01.2010, 06:44
Autor:
TASRTASR

Minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD) ustál snahu opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR o jeho odvolanie. Po viac ako päťhodinovej rozprave za tento návrh hlasovalo len 50 zo 120 prítomných zákonodarcov. Na odvolanie člena vlády je pritom potrebná nadpolovičná väčšina, teda aspoň 76 poslancov parlamentu.

Pri záverečnom hlasovaní chýbali lídri koaličných strán Ján Slota (SNS) a Vladimír Mečiar (ĽS-HZDS). Z HZDS bolo prítomných len päť poslancov, ktorí všetci hlasovali proti odvolaniu Vážneho, rovnako ako všetci prítomní zástupcovia SNS, ktorých bola v sále približne polovica. Z opozičných strán podporili odvolanie ministra dopravy až na jednu výnimku všetci prítomní.

Opozícia Vážnemu vyčíta nezvládnutie zavedenia nového mýtneho systému od 1. januára tohto roka. "Pánovi ministrovi vyčítame nezvládnutie nábehu elektronického mýta a obviňujeme ho z toho, že zapríčinil chaos na prelome rokov a neurobil žiadne kroky voči Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorá to prakticky realizovala," vysvetlil dôvody na potrebu odvolania ministra Pavol Prokopovič (SDKÚ-DS).

Vláda naopak činnosť Vážneho obhajuje. Podľa vicepremiéra Dušana Čaploviča, ktorý stanovisko kabinetu v parlamente predstavil, si šéf rezortu dopravy v procese zavádzania nového mýtneho systému zodpovedne plnil svoje úlohy a kabinet preto považuje návrh skupiny opozičných poslancov na jeho odvolanie za neodôvodnený, účelový a politicky motivovaný.

Iniciatívu opozície označil pred časom predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) za predvolebnú taktiku. "Nemajú žiadnu alternatívu, toto je celý problém pravicovej opozície," konštatoval vtedy premiér.

Zavedenie elektronického mýta vyvolalo protesty autodopravcov, ktorí od 7. januára niekoľko dní blokovali bratislavskú Rožňavskú ulicu a spomaľovali dopravu vo viacerých slovenských mestách. Po tom, ako premiér avizoval zníženie spotrebnej dane za naftu a ďalšie zmeny v nastavení mýta, protest ukončili. Od vlády však chcú ešte ďalšie ústupky.

Opozícii sa v tomto volebnom období ani raz nepodarilo odvolať ministra či predsedu vlády. Nemá totiž k dispozícii 76 hlasov potrebných na vyslovenie nedôvery členovi kabinetu a koaliční poslanci členov exekutívy vždy podržali.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:18