StoryEditor

Na správe auta môžete výrazne ušetriť

09.04.2010, 00:00
Podnikáte a náklady na vozidlá vám robia vrásky na čele? Môžete ich znížiť, riešení je na to hneď niekoľko.

Najdôležitejšie je nepodceniť už samotný výber firemného vozidla a zabezpečiť, aby ste o jeho používaní mali čo najlepší prehľad. Medzi najčastejšie nástroje patria outsourcing, monitoring vozového parku alebo palivové karty. "V roku 2009 sme dosiahli kombináciou viacerých faktorov zníženie celkových nákladov na vozový park o desať percent. Najviac sme ušetrili v oblasti najazdených kilometrov, spotrebovaných pohonných látok a v oblasti opravy a údržby,“ povedala nám hovorkyňa Východoslovenskej energetiky Andrea Danihelová.

Viacero výhod
Pokiaľ používate pri práci jedno či dve autá, mali by ste dbať najmä na ich výber. Rozhodujúca by tu nemala byť len obstarávacia cena. Podstatný je aj rozdiel medzi cenou a zostatkovou hodnotou, za ktorú môžete vozidlo po ukončení splácania a odpisovania odpredať. Preto by ste mali uprednostňovať modely, ktoré si udržujú vysokú hodnotu aj ako jazdené.

Zamerať by ste sa tiež mali aj na spotrebu, ktorá dosahuje až 30 percent z celkových nákladov. Ušetriť môžete aj pri poistení, servise a pneumatikách. Všetky tieto položky sa dajú ovplyvniť a nastaviť čo najefektívnejšie, pričom pri rôznych segmentoch, značkách a modeloch vozidiel, ale aj nájazdoch kilometrov sa odlišujú.

Možnosťou ako ušetriť na nákladoch za palivo sú aj palivové karty, ktoré ponúkajú predajcovia pohonných látok v sieťach svojich čerpacích staníc. "Prinášajú úsporu a kontrolu nákladov - napríklad priamo zľavou z ceny palív a doplnkových tovarov a služieb pri fakturácii,“ hovorí Vladimír Ivanov zo spoločnosti Shell Slovakia. Šetria čas aj peniaze, úspora z ceny tu môže dosiahnuť až päť percent. V porovnaní s platením v hotovosti či s platobnou kartou nie je potrebné zbierať bločky z registračnej pokladnice a následne ich vyúčtovať. Všetky transakcie sa zúčtujú jedným daňovým dokladom - faktúrou v pravidelných časových intervaloch. "Navyše, s niektorými kartami zaplatíte aj za diaľničné známky, mýta či trajekty na väčšine miest po celej Európe,“ dopĺňa Ivanov.



Pod drobnohľadom
Ak využívate pri podnikaní viacero automobilov, otvárajú sa vám aj ďalšie možnosti úspor. "Monitoring je balík nástrojov, ktorý umožňuje sledovať vozový park a kontrolovať rozličné parametre a stavy monitorovaných vozidiel. Tým prispieva k stráženiu prevádzkových nákladov,“ hovorí riaditeľ spoločnosti GX Solutions Juraj Kozica. "Monitorovať je dnes možné všetky údaje vozidla. Výhodou je práve meranie spotreby, po ktorom je veľký dopyt.“ Je jedným z významných prevádzkových zdrojov, kde firmy môžu ušetriť až desatinu pôvodných výdavkov.

Na trhu existujú rôzne druhy monitorovacích systémov. Najjednoduchšie stoja zhruba 330 eur, tie komplexnejšie aj dvojnásobok na jedno osobné auto. Pri nákladných vozidlách či stavebných strojoch sa cena pohybuje aj okolo 1 650 eur. Okrem typu vozového parku a úrovne systému to závisí aj od počtu vozidiel, techniky a náročnosti požiadaviek zákazníka na funkcionalitu. "Návratnosť investície však môže byť v niektorých prípadoch už do pol roka,“ tvrdí Juraj Kozica.

01 - Modified: 2003-10-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Útoky sa nepripravovali v Nemecku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:19