StoryEditor

Miškov sa chystá žalovať na Rakúšanov. Kazia nám biznis

30.03.2011, 00:00
Nové pravidlá na rakúskom pracovnom trhu sťažia život našim firmám, hovoria o diskriminácii.

Slovensko chystá ostrý protest proti Rakúsku. Minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS) odmieta "ochranné opatrenia“, ktoré naši susedia chystajú v súvislosti s májovým otvorením ich pracovného trhu. Obávajú sa totiž náporu lacnejších ľudí z nových krajín únie. "Rakúsky zákon považujeme za problém,“ zdôraznil pre HN Miškovov hovorca Robert Merva.

Našim firmám, ktoré majú biznis v Rakúsku, napríklad prikazuje dávať svojim zamestnancom také platy, aké berú ich rakúski kolegovia. Budú musieť aj prekladať dokumentáciu svojich ľudí za hranicami do nemčiny. Ak nové pravidlá budú obchádzať, čakajú ich tisícové pokuty.

"Zabíja to cezhraničnú spoluprácu. Menších podnikateľov, ktorí mohli práve benefitovať z cezhraničných zákaziek, to poškodí,“ myslí si právnik z advokátskej kancelárie e/n/w/c Radovan Pala. "Tieto pravidlá sú diskriminačné,“ pridáva sa Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov.

Miškov chce výhrady v pondelok oznámiť rakúskej strane a možno aj Bruselu. Rakúšania v nových pravidlách problém nevidia. "Zákon má slúžiť na ochranu pracovníkov všetkých krajín. Vyžaduje, aby boli všetci zaplatení správne,“ reagoval pre HN Walter Neubauer z ministerstva práce a sociálnych vecí.

01 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Menej diskreditačných pokusov 02 - Modified: 2004-03-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pod kotlom sa opäť prikuruje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 00:27