StoryEditor

Na Slovensku kvôli lejakom, hrozia nám nové povodne

27.09.2010, 00:00
Autor:
(jt)(jt)

Na Slovensko sa cez víkend opäť vrátila nočná mora v podobe hrozby povodní, ktoré v lete spôsobili škody za milióny eur. Silné dažde včera nebezpečne zdvíhali hladiny najmä menších riek, a to aj v regiónoch, ktoré prednedávnom vytopilo. K tomu sa prakticky na celom Slovensku výrazne ochladilo. Na hrozbu záplav zareagoval Slovenský hydrometeorologický úrad, ktorý vydal povodňovú výstrahu prvého stupňa pre stredné a východné Slovensko a druhého stupňa pre západné Slovensko. "Vzhľadom na pretrvávajúci dážď je predpoklad vzostupu hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia povodňovej aktivity," uviedol Slovenský hydrometeorologický ústav.

Najviac ohrozená bola včera na západnom Slovensku oblasť Modry v povodí Vištuckého potoka a Svätého Jura v povodí Šúrskeho kanála, kde povodňové riziko dosiahlo až tretí stupeň. Západná časť Slovenska bola ohrozené aj v povodí rieky Myjava. Pozor na stúpajúce hladiny by však mali dávať i obyvatelia východného Slovenska, predovšetkým v regióne Hornádu a Hnilca.

Najhoršia situácia je aj naďalej na strednom Slovensku v povodí všetkých riek. Hydrometeorológovia tu očakávajú trvalé zrážky, kvôli ktorým hrozí výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch. Situácia sa pritom môže ešte výrazne zhoršiť, keďže predpoveď počasia nie je optimistická ani na tento týždeň. Slovenský hydrometeorologický ústav totiž hlási zrážky v priebehu prakticky celého týždňa.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 14:49