StoryEditor

Imunita. Radičová pripustila ďalší ústupok Ficovi

16.08.2010, 00:00

O zúžení imunity poslancov bude parlament rokovať v druhom čítaní zrejme až v októbri. Premiérka Iveta Radičová v sobotných Dialógoch Slovenského rozhlasu pripustila, že prijmú požiadavku strany Smer-SD, aby sa o zužovaní imunity rokovalo v parlamente až po referende. To sa bude konať 18. septembra.

"Nepredkladajte zákon o imunite, pokiaľ neprejde referendum, lebo nás potrebujete na hlasovanie," zdôraznil predseda Smeru Robert Fico. Premiérka je ochotná presunúť návrh zákona na rokovanie až po 18. septembri. Radičová sa však obáva, že môže ísť z Ficovej strany o kalkuláciu. "Len neviem, či to zas nie je skôr z vašej strany taká hra, že po referende, lebo predpokladáte, že bude nízka účasť, že tým pádom nebude referendum platné a budete používať argument, veď to občania nechcú."
Istotu, ako bude najsilnejšia opozičná strana hlasovať, premiérka nemá. Jednou z Ficových podmienok podpory zákona bolo aj ponechanie imunity sudcom. O tejto podmienke musí premiérka so Smerom ešte rokovať. Zúženie imunity znamená, že poslanci by mali ochranu pred trestným stíhaním zabezpečenú len na výroky v parlamente.

Vzatie do väzby by sa však aj naďalej odsúhlasovalo v parlamente. Zákon o znížení imunity poslancov podporili v prvom čítaní aj poslanci opozície za SNS. Na zmenu Ústavy SR potrebuje vláda 90 hlasov poslancov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:59