StoryEditor

Poslanci sa zrejme zrieknu desatiny svojho platu

10.09.2010, 00:00
Autor:
mmmm

Koaličné strany stále nevedia, ako politikom znížia platy. Predseda najväčšieho koaličného poslaneckého klubu SDKÚ-DS Jozef Mikuš povedal, že ako najpriechodnejší sa zdá byť návrh, aby poslanci prišli o desatinu svojho zárobku.

Zo zhruba 3 500-eurovej výplaty by si zoškrtali 350. "Desať percent je viac-menej istých," povedal Mikuš. Rovnako reagoval aj predseda klubu KDH Pavol Hrušovský.
Definitívny návrh má do parlamentu predložiť šéf Národnej rady SR a koaličnej SaS Richard Sulík. Včera sa nevyjadril, dokedy predloží konkrétnu podobu. Šetrenie prikázala poslancom premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Od zákonodarcov žiada, aby minimálne nasledovali ministrov a škrtli si desať percent z platu. "Je na rozhodnutí poslancov, či sa pridajú presne k tomuto riešeniu alebo navrhnú iné riešenie," povedala tento týždeň predsedníčka vlády.

Podľa informácií HN predseda parlamentu Sulík presadzuje, aby sa neokresali len výplaty zákonodarcov, ale aby parlament siahol aj na odmeny pre asistentov poslancov a na výdavky, z ktorých sa platia poslanecké kancelárie v regiónoch. Jeden poslanec smie minúť na svojich asistentov 1 600 eur mesačne, na kancelárie 900 eur.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 22:33