StoryEditor

Spielvogel pre HN: Kto nevolí, dáva priestor korupcii

Ako americký veľvyslanec pomohol príchodu U.S. Steel na Slovensko. Dnes tvrdí: Ak chcete ďalších investorov z USA, uľahčite im to. Carl Spielvogel.

V rokoch 2000 a 2001 ste pôsobili na  Slovensku ako veľvyslanec. Ako sa táto krajina odvtedy zmenila? Ako vplýva politická situácia na podnikateľské prostredie u nás?
Pôsobil som na Slovensku ako veľvyslanec a do funkcie ma vymenoval vtedajší prezident Bill Clinton, ktorý bol demokratom. Jeho nasledovník prezident George W. Bush bol republikán, tak, ako aj môj nástupca na veľvyslanectve na Slovensku, takže  by som sa nerád vyjadroval k politickým otázkam.

Pritiahli ste sem investorov z USA, ktorí vytvorili tisícky pracovných miest...
Som idealista ako moja žena, ktorá hovorí, že ak dostanete prácu, mali by ste ju robiť čo najlepšie. A strávili sme na tom veľa času. Keď bola Madeleine Albrightová ministerkou zahraničných vecí, povedala mi: „Carl, postaral si sa o to, aby sa mnohé spoločnosti dostali na mapu, prosím ťa, pomôž Slovensku, aby sa tiež dostalo na mapu.“ Vzali sme si to k srdcu ako poslanie a priviedli sme sem redaktorov Wall Street Journal, The Financial Times a ďalších, čo sa týka rozvoja priemyslu, pomohol som k príchodu U.S. Steel na Slovensko, ktorý odkúpil krachujúcu VSŽ, čo bola veľmi významná investícia pre krajinu. To bol aj začiatok automobilového priemyslu v tejto krajine.

Môžete porovnať situáciu s americkými investormi na Slovensku vtedy a dnes? Pribúdajú ďalší investori?
Myslím si, že áno. Niekto mi nedávno hovoril, že Slovensko má veľký záujem o rozvoj nových odvetví priemyslu. Snažil som sa kedysi vysvetliť vašim ľuďom z vlády, že hlavnými výhodami, ktoré máte, je demokratické prostredie a transparentnosť, ktorá je kľúčová. Americkí investori a podnikatelia nemajú záujem o biznis v krajinách, kde nemajú slobodnú tlač a toleruje sa tam podplácanie. Bohužiaľ, práve v strednej Európe bol toto veľký problém. Ďalšie silné výhody, ktoré ste mali, bola lacná pracovná sila, kvalitne vzdelaní ľudia v matematike a inžinierstve, ako výsledok rozvinutého zbrojárskeho priemyslu. A vaši ľudia boli ochotní tvrdo pacovať. Krajina ako Slovensko, ktorá je malá, môže aj napriek tomu naozaj zabojovať v biznise. Ak ľudia majú podnikateľského ducha.

 


Viac nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 10:34