StoryEditor

"Stačí mi, ak bude mať kde hlavu skloniť"

01.07.2010, 00:00
Strechu nad hlavou, parkovacie miesto či diplomatický pas -- aj takéto praktické a možno príjemnejšie povinnosti v týchto dňoch musia riešiť noví poslanci, kým zasadnú do poslaneckých lavíc.

Formuláre, v ktorých žiadajú o bývanie a ostatné poslanecké výhody, majú odovzdať do ustanovujúcej schôdze parlamentu, teda do 8. júla. Nárok na zabezpečený nocľah zdarma v Bratislave majú len „cezpoľní“. K dispozícii je poslanecká ubytovňa a aj byty. Nový poslanec za Smer-SD Ľubomír Želiezka je z Bánoviec nad Bebravou, 150 kilometrov od Bratislavy, a preto chce v hlavnom meste počas schôdzí Národnej rady bývať.

Na otázku, ako si poslanecké bývanie predstavuje, odpovedal HN, že hádam akú-takú úroveň to má. „Veď tam aj doteraz bývali poslanci. Predpokladám, že to bude mať WC, sprchu a postele. Čo mám informácie, tak sú aj izby, aj byty.“

Štandard a televízor
Zdá sa, že sa Želiezka už informoval o možnostiach, lebo dodal, že byty sú na Kohútovej ulici. Či to bude byt alebo ubytovňa, až tak mu na tom nezáleží. Ešte nevie, ktorý kolega poslanec by mohol byť jeho susedom. „Poznám aj starých, aj nových poslancov, neviem ešte, s kým by som mohol byť sused,“ povedal HN nováčik v Národnej rade.
Ubytovňa je na Námestí Alexandra Dubčeka priamo v budove parlamentu, no a byty na spomínanej bratislavskej ulici.

„Kapacita poslaneckej ubytovne v budove Národnej rady je 57 miest,“ povedala HN vedúca oddelenia komunikácie s médiami Elena Valovičová.

Dodáva, že až keď kapacita tejto ubytovne nepostačuje, vtedy parlament prenajme aj byty. „V súčasnosti ide o 27 bytov, kde ročné nájomné predstavuje 170-tisíc eur.“ Podľa nej sú byty vybavené štandardným zariadením s televízorom. Na ubytovni má priestor každý poslanec sám, v trojizbových bytoch sú po dvoch.

Vlastný trojizbový byt
Okrem základného vybavenia majú poslanci k dispozícií aj fitnescentrum a na recepcii si môžu kúpiť občerstvenie. Tieto výhody však zrejme nevyužije nový poslanec SDKÚ-DS Ondrej Matej. Je síce z Prešova, no zatiaľ o ubytovaní v hlavnom meste počas rokovaní parlamentu príliš neuvažoval.

Má inú alternatívu, a to jeho vlastný bratislavský byt. „Vlastním trojiizbový byt,  zhruba 74 štvorcových metrov. Niekedy som potreboval v Bratislave prespať,“ hovorí budúci zákonodarca z východného Slovenska. Ešte sa však definitívne nerozhodol, či pôjde do vlastného bytu, ktorý vraj teraz nemá celkom k dispozícii, alebo na ubytovňu.

Tvrdí však aj on podobne ako Želiezka zo Smeru, že na luxus si nepotrpí. „V práci má človek pracovať, a to ostatné nie je také dôležité. Je podstatné, aby tam bolo teplo, kde  skloniť hlavu, a sprcha. Ani televízor nie je nevyhnutný.“

Bez prania a žehlenia
V minulosti sa o bývaní pre poslancov pre HN vyjadril aj teraz už bývalý zákonodarca Jozef Halecký (ĽS-HZDS). V ubytovni mu chýbalo, že mu nemá kto oprať či ožehliť. Tento servis novým poslancom nechýba. Zatiaľ to vyzerá tak, že sú  skromní.
Valovičová z parlamentu nám zatiaľ nevedela povedať, koľkí poslanci doteraz požiadali o ubytovanie. Vraj to budú sumarizovať až po ustanovujúcej schôdzi.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:40