StoryEditor

Uhliarik pre HN: Každá návšteva lekára už zadarmo nebude

05.08.2010, 00:00

Lekárom chce stanoviť časové limity na operácie, pacientom určiť nadštandard, za ktorý si zaplatia. Ivan Uhliarik.

Od nástupu do funkcie hovoríte o základnom balíku zdravotnej starostlivosti, ktorý má pacientovi preplácať zdravotná poisťovňa. Za čo si budú ľudia priplácať?
Dnes máte na základe ústavy definovanú zdravotnú starostlivosť, ale nikde nie je napísané, dokedy a v akom rozsahu. Stáva sa, že v jednom meste dostanete úplne inú liečbu ako v inom mieste. Základný balík definovaný nie je. Takisto ako časový štandard.

Ako to chcete zmeniť?
Kým to nedefinujeme, napríklad v prípade operácie bedrového kĺbu sa stane, že niekto, kto má nejakého známeho, je odoperovaný skôr ako niekto, kto nemá takých známych. My keď to nemáme definované, pacienti čakajú dlho na zoznamoch. Základný balík chceme urobiť preto, aby bol definovaný základný štandard, čo má pacient žiadať a čo mu musí lekár poskytnúť a dokedy.

Čo by malo byť v základnom balíku?
Jednotlivé krajiny, Holandsko, Anglicko, majú iný základný balík zdravotnej starostlivosti. Slovensko nemôže prebrať iný model a povedať, že v Holandsku si platí pacient prvú antibiotickú liečbu sám, ale chronický pacient nie. Je to logické, keď je niekto celý rok zdravý a raz ochorie, môže si dovoliť platiť raz to antibiotikum. Ale je to v Holandsku. My musíme doma začať diskusiu, či sú pacienti schopní to financovať.

Poviete teda, ktoré choroby nám zaplatí ešte zdravotná poisťovňa a ktoré si musíme pripoistiť?
Nebude to o konkrétnej diagnóze, lebo ako dokážete, že sedíte desať hodín pri počítači? To nedokážete. To znamená, základný balík zdravotnej starostlivosti -- dnes je definovaný zoznam prioritných chorôb -- naším zámerom je platiť ich plne. Je to vyše 90 percent ochorení, ktoré sú teraz takisto plne hradené. Lenže bude tam definované, dokedy to musí byť, čo má lekár urobiť. Na základe katalógu výkonov, ktorý sa tento rok urobí. Potom si môžete dovoliť ten nadštadnard priplatiť. Ale nemôžete to urobiť skôr, kým nebudete mať spravený horný strop na lieky pre dôchodcov, ktorí si tento nadštandard nemôžu dovoliť. Nemôžeme najprv definovať a nechať to, aby prepadli cez sociálne sito ľudia, ktorí takto prepadli pri 20-korunáčkach.

Čo si bude musieť pacient pripoistiť?
Všetko to, čo pacient nepotrebuje k vyliečeniu a diagnostike, si bude musieť zaplatiť, alebo si to bude musieť pripoistiť. Poviem to na príklade bedrového kĺbu. V súčasnosti je situácia taká, že pacient, ktorý si to vybaví, po operácii ide na rehabilitáciu. Dokáže si vybaviť ďalšiu rehabilitáciu, ďalšie dajme tomu kontrolné CT. V regiónoch sú také pozície, ktoré primár neodmietne. Jednoducho sa to deje.

Prečo?
Jednoducho preto, že aj daný primár chcel tomu človeku, ktorý je v tom regióne zásadný, dať to najlepšie. Je to prirodzené. Ale my chceme, aby to bolo spravodlivé pre všetkých. Pýtam sa ako občan, prečo by som mal ja platiť niekomu za druhé, tretie CT vyšetrenie alebo konzultáciu u špecialistu len preto, že niekto si to vie vybaviť.

Znamená to, že štát mi povie, koľkokrát môžem ktorého lekára navštíviť, a keď to bude nad rámec, zaplatí sa moja návšteva z individuálnej poistky?
Je to správne, ako to hovoríte, a funguje to napríklad aj v Rakúsku. Hradených je niekoľko návštev u špecialistu za rok a keď chcete ísť k špecialistovi len tak, musíte si to uhradiť. Potom znížite aj počty návštev u špecialistov.

Myslíte si, že bude záujem o pripoistenie, ak ľudia zistia, že 90 percent všetkých chorôb aj tak poisťovňa prepláca?
Keď zadefinujeme základný balík, umožníme vytvorenie doplnkového poistenia. Vy môžete naskladať poistenie na určitých úrovniach. Keď sa človek povedzme o seba stará, zváži si, že by mu stačilo menšie pripoistenie. Z toho tie poisťovne môžu úplne inak generovať svoje zisky ako zo správy verejných peňazí. Keď chceme zadefinovať balík, musí byť už urobené sito. Potom rozbehneme pripoistenie, ktoré umožní rozbeh úplne nového poistného trhu.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 10:43