StoryEditor

Je z teba študent? Vitaj vo svete zliav

04.08.2010, 00:00
Práve ste sa dozvedeli, že vás zobrali na vysokú školu? Byť študentom sa vám oplatí. Okrem tvrdej práce v rámci štúdia na vás totiž čaká množstvo zliav a výhod pri vstupe na kultúrne podujatia, cestovaní, ale aj nákupe tovarov.

Škola vám zo zákona musí vydať preukaz študenta. Takmer všetky slovenské vysoké školy a univerzity vydávajú takúto multifunkčnú čipovú kartu v spolupráci s organizáciou CKM SYTS. Ide o kartu ISIC, ktorá je vstupenkou nielen do školy či knižice, ale najmä do sveta študentských zliav. 

 


Najobľúbenejšia karta
"S kartou cestujem domov a do školy, teraz využívam zľavy na kúpalisko a na nákupy v rôznych obchodoch. Veľmi výhodné sú lacnejšie skipasy v lyžiarskych strediskách,“ pochvaľuje si Peter, študent práva na Trnavskej univerzite. Okrem toho však karta tiež študentom umožňuje vstup do univerzitnej knižnice, jedálne, školy, ale aj do kina.
Multifunkčná čipová karta nesie oficiálny názov Univerzitná karta ISIC. "Pre študentov dennej formy štúdia je najväčší záujem o multifunkčný preukaz študenta ISIC, ktorý poskytuje najviac benefitov,“ hovorí Vladimír Jedlička, riaditeľ CKM SYTS.

Vysokoškoláci tak môžu ušetriť stovky eur, podľa toho, aké služby využívajú najčastejšie. "Ušetria už tým, že v jednom preukaze majú spojených hneď niekoľko rôznych preukazov - čipových kariet, ktoré si samostatne nemusia kupovať,“ zdôrazňuje Jedlička. Odpadajú tak starosti s hľadaním električenky, karty na autobus či hľadaním knižničného preukazu.

Pozor na dobu platnosti
Niekedy sa v praxi môže vyskytnúť problém s užívaním študentskej karty. Napríklad pre neplatnosť preukazu, inokedy odmietne zľavu poskytnúť nesprávne informovaný zamestanec v mieste poskytovania zľavy. "Riešenie spočíva v pravidelnom obnovovaní platnosti preukazu,“ radí Jedlička.

Aby karta nevypovedala svoju službu, treba ju mať ošetrenú aktualizačnou známkou. Platnosť preukazu treba pravidelne obnovovať napríklad aj elektronickou aktiváciou čipu na termináli umiestnenom na vysokej škole.

Lacnejšie cestovné
Najväčšou výhodou, ktoré táto karta ponúka, sú zrejme zľavy na cestovnom. Kým kedysi museli žiaci vybavovať množstvo preukážok, dnes im stačí predložiť vodičovi svoj univerzitný preukaz. Vďaka čipu, ktorý je v plastovej kartičke zapustený, si môžu uplatniť až o polovicu nižšie cestovné. Iný typ karty - bez čipu - je možné využiť len pri troch prepravcoch autobusovej dopravy.

Zľavu naň však nezískate v MHD alebo na železnici. Tieto klasické ISIC karty nevydáva univerzita, ale CKM 2000 Travel alebo iné cestovné kancelárie. V prípade, že ste študentom externého štúdia a máte do 26 rokov, zľavu na cestovnom poskytne karta EURO<26.

Status študenta je lákadlom aj pre banky či komerčné poisťovne. Stačí prísť do banky s platným preukazom. Vysokoškolákom naň ponúkajú vedenie účtu zadarmo, rovnako aj bezplatné výbery z bankomatu či výhodný úver.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 08:30