StoryEditor

Čaplovič pre HN: Dzurindu zradili odídenci

10.02.2010, 15:30
Ako sa Fico dostal k informáciám, ktoré zatriasli pravicou? A ako sa zaujíma premiér a jeho vláda o inú niekoľkomiliónovú kauzu -- emisie? Aj na tieto otázky odpovedal v rozhovore pre HN podpredseda vlády a Smeru-SD Dušan Čaplovič (na snímke).

Robert Fico kauzu financovanie SDKÚ, ktorou zaútočil na svojho najväčšieho politického súpera, zabil hneď dve muchy jednou ranou. Krátko po zverejnení jeho podozrení rezignoval Mikuláš Dzurinda na post volebného lídra svojej strany a v utorok práve pre nejasnosti okolo finančných tokov v SDKÚ odmietla SaS Richarda Sulíka predvolebnú koalíciu s touto stranou. Ako sa Fico dostal k informáciám, ktoré zatriasli pravicou? A ako sa zaujíma premiér a jeho vláda o inú niekoľkomiliónovú kauzu – emisie? Aj na tieto otázky odpovedal v rozhovore pre HN podpredseda vlády a Smeru-SD Dušan Čaplovič.

Premiér Robert Fico obviňuje SDKÚ z prania špinavých peňazí. Ako získal tieto informácie? Použil na ich zistenie aj SIS?
Ak niekto trafí do čierneho, tak sa automaticky objavia rôzne domnienky, znevažovanie či úplne zbytočné spolitizovanie odhaleného problému zo strany opozície. Nie je totiž problém ísť na internet, získať rôzne informácie na internete alebo úradoch. To nie je žiadna tajnosť, nie je problém získať takýmto spôsobom informácie ako novinár ani ako občan. Nie je to až taká nová vec, už v minulosti sa objavili dohady. SDKÚ je strana, ktorá mala čierne duše a darcov, už predtým sa objavovali informácie aj o kupovaní poslancov, ktoré nepriamo potvrdil podpredseda KDH Daniel Lipšic.

Premiér povedal, že dostal informácie aj od niektorých bývalých členov SDKÚ. Od ktorých?
Neviem, o koho konkrétne ide. Viem len, že ide o ľudí, ktorí sa stali pre pána Dzurindu zradcami. Je to aj bývalá bratislavská organizácia, odkiaľ informácie mohli prísť.

Spolupracuje Smer s odídencami z SDKÚ?
Nespolupracuje, to však neznamená, že informácie nemôže od nich dostať.

Čo to znamená? Je to nejaký výmenný obchod?
Žiaden výmenný obchod. Získavajú sa informácie na rôznych úrovniach. Pán Dzurinda sa k niektorým svojim bývalým členom strany zachoval „gottwaldovsky“. Neviem ani, koľko členov bolo vyhodených z ich bratislavskej organizácie...

Povedali ste, že Dzurinda zohral divadlo pre verejnosť. Nebolo to však tak aj s vaším predsedom Ficom a jeho tlačovkami o financovaní SDKÚ priamo na Úrade vlády? Nebolo aj toto predvolebné divadlo? Veď informácie ste už mali dávno, na čo ste čakali...
Informácie prichádzali postupne. Teraz ich už bolo toľko, že premiér o nich musel hovoriť. Išlo o informácie pre verejnosť, nešlo o útoky voči strane. SDKÚ sa mohla brániť, no strčila hlavu do piesku a nevysvetlila skoro nič. Financovanie strany prostredníctvom schránkových firiem je pritom nielen pre mňa osobne neprípustné. Navyše s SDKÚ sú spájané aj ďalšie kauzy z minulosti ako kupovanie poslancov, čo sú vážne prešľapy proti demokracii. Určite to zo strany predsedu vlády nebola predvolebná hra. Keby sa informácie nazhromaždili pol roka predtým, vyšli by sme vtedy.

Smer sa neobáva, že iné strany môžu na vás tiež niečo vytiahnuť?
Možno keby sme sa obávali, tak mlčíme. Ale my sa neobávame. Naše financovanie je transparentné. Ideme si znova požičať peniaze na volebnú kampaň, čo bude transparentne prezentované, verejnosť bude dostatočne informovaná. Prostriedky, ktoré použijeme, budú zo štátnej podpory, ktoré strana dostala za ostatný volebný výsledok, a tiež pôžička od banky, ktorá pôsobí aj na Slovensku.

Skončila sa koaličná zmluva – vy sám ste v minulosti hovorili, že od 1. januára volebného roka to už bude inak. Zmenilo sa teda niečo medzi Smerom a jeho koaličnými partnermi ĽS-HZDS a SNS?
Napriek tomu, že k 1. januáru prestala platiť koaličná zmluva, snažíme sa stabilne dovládnuť, čo nemôžeme hovoriť o našich predchodcoch v roku 2006, aké tam boli turbulencie. My sa stretávame a navzájom sa informujeme. Máte možnosť vidieť, že prioritné veci prechádzajú aj vďaka komunikácii bez problémov.

Znamená to, že napríklad emisná kauza, pre ktorú Smer vzal ministerstvo životného prostredia SNS, vôbec nenarušila dôveru?
Išlo o individuálne zlyhanie ľudí na ministerstve, za čo som aj ja vyvodil dôsledky, keď som rezort nejaký čas viedol. Je problém, ako ďalej s touto kauzou nakladať. Treba nechať priestor, aby minister Jozef Medveď mohol rokovať, aby sa mohlo doriešiť aj tých 15 miliónov eur za zelené projekty, čo ťaží verejnosť. A chceme doriešiť aj to, aby ďalších 35 miliónov ton emisných kvót bolo transparentne zobchodovaných.

Ministra životného prostredia Jozefa Medveďa nezaujíma, kto je za Interblue, kto je jej pravým majiteľom. A vás? Nezdá sa vám podozrivé, že firma, s ktorou Slovensko uzatvorilo zmluvu, v USA zanikla a vznikla nová firma, ktorá ani nevieme, či je právnym nástupcom starej... Je to všetko v poriadku?
Samozrejme, zdá sa mi to vážne. Mení sa forma vlastníckych pomerov a sídla. Očakávam, že dostaneme čo najrýchlejšie písomný dokument o zmene vlastníckych vzťahov. Bude nás zastupovať renomovaná právnická firma.

Stihne Smer do konca tohto volebného obdobia doriešiť túto kauzu, teda získať 15 miliónov eur a zrušiť zmluvu s Interblue?
Ja vám neviem povedať, ja nie som ako pán Hort, ktorý vie všetko a často sa mýli. Čo sa týka emisií, chceme na Slovensku nastaviť nový režim predaja, aby sme získali za ne čo najviac peňazí v prospech slovenských občanov.

Dostal minister Medveď pokyn, že to musí doriešiť do volieb? Lebo táto kauza už visí aj nad Smerom, nielen nad SNS...
Áno, ale musíme rozlišovať. My už len riešime dôsledky. Kto by nechcel, aby to bolo do volieb vyriešené.

Má teda Medveď príkaz od premiéra, že to musí stihnúť?
Nedostal príkaz, ale ako skúsený manažér vie, čo má robiť. Musí hľadať spôsob, cestu k čo najrýchlejšiemu doriešeniu kauzy. Musím však zopakovať, že v minulosti sme boli podvedení. Aj tým, že tieto zdroje, ktoré sa predávali v prvej várke vraj nemohli byť presunuté na neskôr, keď by sme za ne dostali viac. V tomto bola vláda podvedená a o to ťažšiu situáciu má minister Medveď. Máme partnera, ktorý zatiaľ nepreukázal legitimitu rokovať s nami ďalej v tejto záležitosti, keďže pôvodná firma v Spojených štátoch zanikla.

Hovoríte, že vláda bola podvedená. Zorganizoval tento podvod váš koaličný partner SNS?
Zorganizovali ho niektorí ľudia, ktorí stále na čele rezortu a boli nominantmi SNS.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:23