StoryEditor

Potvrdené. Práca bola výmysel

22.09.2010, 19:30
V Eisenstadte nie sú žiadne skleníky pre Slovákov, overili sme to.

Eisenstadt, Bratislava – Rakúske mestečko Eisenstadt, kde sa malo 160 Slovákov zamestnať, je ideálnym miestom pre život. Malé, dolnorakúske údolie s kopčekmi je obohnané viničom. V jeho strede sa pýši Esterházyho palác. Malomestská idylka má jedinú chybu. Skleníky, v ktorých mali oklamaní Slováci pracovať, v ňom nie sú. Ani len stopa po nich.


Skleníky sa našli... Ďalej
Ak by boli klienti pracovnej agentúry Europe Consulting len trošku viac zbehlí, mohli si ľahko overiť, že sľubovaná práca v Eisenstadte je výmyslom. Agentúre na lep našťastie nesadli všetci. „Asi pred troma týždňami odpovedal môj kolega na e-mail záujemcom o prácu v skleníkoch. Pýtali sa, či sa u nás nachádzajú nejaké skleníky, kde sa dá pracovať,“ hovorí nám Michael Puschnig z burgenlandského úradu práce. „Čudovali sme sa prečo u nás, keď tu žiadne skleníky nie sú.“ 
Keby si však agentúra Europe Consultig pozrela mapu Burgenlandu precíznejšie, mohla pracovať s tým, že klientom prácu v skleníkoch „našla“ v Neusiedler am See. Čo je ešte bližšie k Bratislave a skutočne sa tam nachádzajú obrovské skleníky.

Prípadov zneužitej dôvery záujemcov o prácu sa podľa Puschniga stáva čoraz viac. „Od maďarských kolegov sme počuli, že sa začínajú tieto prípady množiť.“ Suma 500 eur za sprostredkovanie zarazila aj ľudí z rakúskeho úradu. „Snažíme sa ľuďom nájsť prácu a nechceme za to žiadne peniaze. To je u nás pravidlom,“ hovorí vedúci oddelenia Werner Rauchbauer. Upozorňuje, že v máji 2011, keď sa Slovákom úplne otvorí pracovný trh v Rakúsku, takýchto prípadov bude zrejme pribúdať.


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:13