StoryEditor

Hospodárstvo chce Ján Figeľ. Pre seba

Predseda KDH Ján Figeľ pre HN oficiálne potvrdil, že v novej vláde chce byť ministrom hospodárstva. Tvrdí, že v strane je "hrajúcim kapitánom" a ak má niesť politickú zodpovednosť, musí dostať primeraný post.

"Nie nejaký, ale primeraný, dôležitý, zodpovedný. KDH navrhuje na post ministra hospodárstva Jána Figeľa, svojho predsedu,“ zdôraznil samotný Figeľ.


Dvaja na jeden post
Práve post ministra hospodárstva je kameňom úrazu rodiacej sa pravicovej vlády - hlási sa k nemu totiž aj SaS, ktorá získala vo voľbách viac percent ako KDH. Strana Richarda Sulíka nemieni ustúpiť ani pred dnešným stretnutím pravicových lídrov, ktorí sa pokúsia spor vyriešiť. "Jednoznačne, my máme od začiatku naše programové priority, na ktorých nám záleží a práve prostredníctvom ministerstva hospodárstva ich môžeme realizovať,“ vyhlásil včera pre HN podpredseda SaS Juraj Miškov. Podľa dostupných informácií strana počíta na tomto poste práve s ním.

Lákavé eurofondy
Hospodárstvo sa pritom vo voľbách stalo mimoriadne lukratívnym rezortom - s agendou zrušeného ministerstva výstavby totiž naň prechádzajú aj eurofondy. A práve o nich bude rozhodovať nový minister. Analytik Matúš Pošvanc predpokladá, že tento rezort sa môže počas novej vlády stať strategickým. "A preto majú oň strany záujem. Patrí tam veľká agenda, ktorá sa ešte môže posilniť.“ 

Ministrovi hospodárstva "patrí“ aj Slovenská agentúra pre cestovný ruch či Národná agentúra pre podporu malého a stredného podnikania.

"Ministerstvo dotácií“
Analytik Pošvanc hovorí, že doteraz bolo hospodárstvo skôr len ministerstvom, ktoré rozdávalo dotácie a investičné stimuly. "Familiárne sa toto ministerstvo doteraz nazývalo ministerstvom dotácií, že zo strategického hľadiska, čo sa týka napríklad podnikateľského prostredia, doteraz moc z tohto rezortu neprišlo.“ 

A práve toto by sa podľa neho pod vedením novej vlády malo zmeniť. Miškov z SaS tvrdí, že ak by ministerstvo viedla jeho strana, prostredie pre podnikateľov sa zmení k lepšiemu. Figeľ z KDH zase okrem iného sľubuje, že by nezvyšoval ceny energií. "Tlačiť na ceny tak, aby boli primerané, čiže nižšie a skôr k európskemu priemeru, pretože ceny majú vplyv aj na domácnosti, aj na podniky,“ povedal pre HN.

Dôležitou úlohou nového vedenia rezortu bude aj čerpanie a prerozdeľovanie eurofondov, z ktorých doteraz Slovensko vyčerpalo len niečo vyše 7,5 percenta. Do roku 2013 je tam ešte 11 miliárd eur.

Už dnes budú štyri stredopravé strany znovu rokovať o prerozdelení ministerstiev. Ešte predtým sa podľa našich informácií neformálne stretne vedenie SaS. V jej prípade ešte prichádza do úvahy, že by mohla namiesto hospodárstva dostať rezort dopravy. Ten však nechcú a trvajú na tom, že ak nie hospodárstvo, tak budú chcieť od kresťanských demokratov iný rezort - vnútra.

Pustí KDH vnútro?
"Ministerstvo vnútra je strategický silový rezort. Nech nám ho teda KDH namiesto hospodárstva prepustí,“ hovorí podpredseda SaS Miškov. Predseda KDH nechcel povedať, v čom je jeho strana ochotná - v záujme získať hospodárstvo - ustúpiť.
Strany sa dohodli, že vládu si podelia podľa kľúča 5 (SDKÚ-DS) : 4 (SaS) : 3 (KDH) : 3 (Most-Híd).

01 - Modified: 2003-12-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Veštenie ako živnosť 02 - Modified: 2003-12-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Záhada budúcnosti 03 - Modified: 2003-12-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Túžime po šťastí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 18:40