StoryEditor

"Stačí mi, ak bude mať kde hlavu skloniť"

30.06.2010, 19:00
Noví poslanci parlamentu v týchto dňoch riešia, kde budú bývať, niektorí využijú kapacity, ktoré im núka štát.

Strechu nad hlavou, parkovacie miesto či diplomatický pas – aj takéto praktické a možno príjemnejšie povinnosti v týchto dňoch musia riešiť noví poslanci, kým zasadnú do poslaneckých lavíc.
Formuláre, v ktorých žiadajú o bývanie a ostatné poslanecké výhody, majú odovzdať do ustanovujúcej schôdze parlamentu, teda do 8. júla. Nárok na zabezpečený nocľah zdarma v Bratislave majú len „cezpoľní“. K dispozícii je poslanecká ubytovňa a aj byty. Nový poslanec za Smer-SD Ľubomír Želiezka je z Bánoviec nad Bebravou, 150 kilometrov od Bratislavy, a preto chce v hlavnom meste počas schôdzí Národnej rady bývať. Na otázku, ako si poslanecké bývanie predstavuje, odpovedal HN, že hádam akú-takú úroveň to má. „Veď tam aj doteraz bývali poslanci. Predpokladám, že to bude mať WC, sprchu a postele. Čo mám informácie, tak sú aj izby, aj byty.“

Štandard a televízor
Zdá sa, že sa Želiezka už informoval o možnostiach, lebo dodal, že byty sú na Kohútovej ulici. Či to bude byt alebo ubytovňa, až tak mu na tom nezáleží. Ešte nevie, ktorý kolega poslanec by mohol byť jeho susedom. „Poznám aj starých, aj nových poslancov, neviem ešte, s kým by som mohol byť sused,“ povedal HN nováčik v Národnej rade.

Ubytovňa je na Námestí Alexandra Dubčeka priamo v budove parlamentu, no a byty na spomínanej bratislavskej ulici. „Kapacita poslaneckej ubytovne v budove Národnej rady je 57 miest,“ povedala HN vedúca oddelenia komunikácie s médiami Elena Valovičová.
Dodáva, že až keď kapacita tejto ubytovne nepostačuje, vtedy parlament prenajme aj byty. „V súčasnosti ide o 27 bytov, kde ročné nájomné predstavuje 170-tisíc eur.“ Podľa nej sú byty vybavené štandardným zariadením s televízorom. Na ubytovni má priestor každý poslanec sám, v trojizbových bytoch sú po dvoch.


Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 16:23