StoryEditor

Posledné odpočítavanie pre ministra Chmela

07.12.2004, 23:00
Zrejme len otázkou niekoľkých týždňov je v poradí tretia výmena v súčasnej vláde Mikuláša Dzurindu. Po ministrovi hospodárstva Robertovi Nemcsicsovi (ANO) a obrany Ivanovi Šimkovi (SDKÚ) by mal k 1. februáru 2005 svoj post opustiť minister kultúry Rudolf Chmel (ANO).

Vo vládnom kabinete sa schyľuje k ďalšej výmene. Podľa neoficiálnych informácií by mal k 1. februáru 2005 opustiť svoj post minister kultúry SR Rudolf Chmel (ANO). Dôvod? "Rezort potrebuje na svojom čele manažéra," uznáva aj poslanec NR SR za Smer Dušan Čaplovič. Kabinet už museli predčasne opustiť nominanti ANO a SDKÚ - minister hospodárstva Robert Nemcsics, resp. minister obrany Ivan Šimko.

Bez komentára
Materská strana však k výmene svojho ministra zaujala oficiálne zdržanlivý postoj. "Žiadny vrcholný stranícky orgán o tom nehovoril," reagoval pre HN hovorca ANO Juraj Puchý. Komentovať situáciu nechceli ani podpredsedovia aliancie - Jirko Malchárek a Ľubomír Lintner. V čom môže byť teda problém? "Vedenie ANO pozná legitímne výhrady kultúrnej obce voči ministrovi Chmelovi, najmä čo sa týka financovania kultúry," pripustil Malchárek. Poslanci aliancie zatiaľ pripomínajú - treba počkať na výstup z rozhovorov, ktoré prebiehajú medzi Chmelom a predsedom strany Pavlom Ruskom," vyhlásil Malchárek. Šéf aliancie včera mlčal, ale v rozhovore pre HN to povedal pred časom jasne: "Je to problém, ktorý musíme nejakým spôsobom riešiť." Neprekvapil ani Chmel - nebudem nič komentovať.
Nástupca? Kukura
Spomedzi kandidátov na obsadenie vedenia MK SR má podľa niekoľkých členov Výboru NR SR pre kultúru najväčšie šance herec a riaditeľ Divadla Aréna Juraj Kukura. Ten sa k informáciám nemohol vyjadriť, pretože je v Nemecku. Pôsobenie Chmela však ocenil Dušan Jarjabek (ĽS-HZDS), podľa ktorého došlo k výraznému zvýšeniu politickej kultúry, pretože všetky dôležité materiály rezortu sa konzultovali aj s opozíciou. Podľa dostupných informácií by k ďalším personálnym zmenám vo vládnom kabinete nemalo v tomto období prísť. "Ďalšie prepriahanie nebude," prízvukuje Peter Miššík (SDKÚ).

Kaník ako opozičný problém
Už v priebehu niekoľkých dní však bude v NR SR čeliť pokusu o zbavenie funkcie minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovít Kaník (DS, pôsobí za SDKÚ). "Pod návrh na jeho odvolanie sa už podpísalo viac ako 30 poslancov Smeru, KSS a Slobodného fóra," informoval HN Čaplovič, podľa ktorého sa čaká na ďalších 6 podpisov poslancov ĽS-HZDS. Tí sa podpíšu dnes. Čaplovič predpokladá, že do konca tohto týždňa sa rozhodne o zvolaní mimoriadnej schôdze NR SR.

Predchádzajúce výmeny
Prvá vláda Mikuláša Dzurindu
:
9. augusta 1999 - ministerstvo dopravy - demisia Gabriela Palacku (SDK), nástup Jozefa Macejka
19. októbra 1999 - ministerstvo hospodárstva - demisia Ľudovíta Černáka (SDK), vystriedal ho Ľudovít Harach
4. júla 2000 - ministerstvo zdravotníctva - demisia Tibora Šagáta (SDK), nahradil ho Roman Kováč
2. januára 2001 - ministerstvo obrany - demisia Pavla Kanisa (SDĽ), nahradil ho Jozef Stank
3. mája 2001 - odvolaný vicepremiér Pavol Hamžík (SOP), nahradila ho Mária Kadlečíková
14. mája 2001 - ministerstvo vnútra - demisia Ladislava Pittnera (SDK), nahradil ho Ivan Šimko
29. januára 2002 - ministerstvo financií - demisia Brigity Schmögnerovej (SDĽ), nahradil ju František Hajnovič
18. apríla 2002 - ministerstvo školstva - demisia Milana Ftáčnika (SDĽ), do funkcie bol menovaný Peter Ponický
26. júna 2002 - ministerstvo dopravy - odvolaný Jozef Macejko. Rezort do volieb viedol minister financií Ivan Mikloš
Druhá vláda Mikuláša Dzurindu:
9. septembra 2003 - demisiu podal minister hospodárstva Robert Nemcsics (ANO). Vystriedal ho Pavol Rusko
24. septembra 2003 - prezident odvolal z funkcie ministra obrany Ivana Šimka (SDKÚ). Vystriedal ho Juraj Liška

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 12:00