StoryEditor

Pravica necháva Dzurindu samého

Vytvorenie pravicovej koalície do tohtoročných parlamentných volieb nemá takmer žiadne šance. Mimoparlamentná strana Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka si pri ponuke lídra SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu na spoločnú kandidátku dáva podmienky. Je ochotná ísť do tohto projektu len vtedy, ako volebným lídrom nebude Dzurinda.

Komentár HN
Mýli sa Dzurinda alebo Sulík?

Navonok to vyzerá ako strategická hra -- líder najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda ponúkol lídrovi mimoparlamentnej strany Sloboda a solidarita Richardovi Sulíkovi predvolebnú koalíciu a Sulík takúto spoluprácu podmienil tým, že lídrom tejto koalície nebude Dzurinda.
V záujme zjednotenia síl
Predseda SaS to odôvodnil tým, že Dzurindova osoba je vzhľadom na nízku popularitu pre ich voličov neakceptovateľná. S touto informáciou prišiel denník SME. SDKÚ si však za svojím predsedom stojí a odpoveď Sulíka hodnotí ako neserióznu. "Ak nepríde iná odpoveď, SDKÚ to bude považovať za odmietnutie," uviedol podpredseda únie Ivan Mikloš.

Tvrdí, len ak SDKÚ dostane serióznu odpoveď, je pripravená rokovať. "Nakoniec my sme s tou ponukou prišli v záujme zjednotenia stredopravých síl." Ani ďalšie pravicové strany však veľmi nepočítajú so spájaním sa. SMK Pála Csákyho už jasne povedala, že do parlamentných volieb pôjde samostatne. "Pokiaľ poznám názory v SMK, tak s istotou hraničiacou so stopercentnou úrovňou môžem povedať, že SMK pôjde do volieb sama a bude sa spoliehať na podporu vlastných voličov," vyhlásil pred časom pre HN Csáky.

Ani KDH nie je ochotná vytvárať predvolebné koalície. Jej predseda Ján Figeľ sa pred časom vyjadril, že návrat k veľkej koalícii v podobe SDK pred voľbami 1998 by nebolo šťastným riešením. Zároveň však SDKÚ označil momentálne za najužšieho spojenca. Hovorí napriek tomu, že spolupráca pravice je potrebná. "Ja som sa už 15. decembra vyjadril v línii, ktorá volá po spolupráci a zároveň skôr preferuje vytváranie dôvery medzi jednotlivými stranami a hľadanie formátu, ktorý vytvorí synergiu."

Bugár chce rokovať
Predseda ďalšej pravicovej mimoparlamentnej strany Béla Bugár (Most-Híd) pre HN potvrdil, že ich SDKÚ s ponukou na spoluprácu neoslovila. V prípade, že sa tak stane, sú pripravení rokovať. "Budú bilaterálne rokovania medzi jednotlivými stranami, ak nás SDKÚ osloví, pôjdeme." Veľké šance na vytvorenie pravicovej koalície nedáva ani on. "Ako dobre vieme, s SMK rátať nemôžeme, KDH ide vlastnou cestou, takže je predčasné hodnotiť." Pripomína však tiež, že v snahe, aby sa nestratil ani jeden hlas opozičných voličov, cesta spájania sa nie je zlá.

Politológ Miroslav Kusý dôvodí, že Sulíkova SaS je pre Dzuindovu stranu dôležitá, lebo v prieskumoch verejnej mienky dosahuje ako novovzniknutá strana pomerne dobré čísla. "Má tých svojich 5 percent a jej dôležitosť dokazuje aj Dzurindov záujem o ňu." Lídrovi SDKÚ-DS odkazuje, že ak svoju ponuku myslí vážne a tiež to, aby sa nestratili dôležité hlasy, musí aj on vedieť robiť kompromisy. "Nie je na tej požiadavke nič zvláštne, veď takmer všetky strany už vymenili svoje popredné garnitúry. A šéf koalície nie je šéf strany." Sulík však trvá na svojej podmienke, že do predvolebnej koalície s SDKÚ vstúpi len vtedy, ak na čele kandidátky nebude šéf SDKÚ Dzurinda.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:38