StoryEditor

Anketa: Využili ste niekedy svoju imunitu?

17.09.2010, 00:00

Magdaléna Vášáryová, SDKÚ-DS
-- Ja som taký nudný tvor a neprekračujem zákon. Raz ma chytili policajti pri Košiciach, pri predbiehaní som prekročila rýchlosť. Keď videli môj diplomatický pas, povedali, že ma nemôžu pokutovať. Hoci som trvala na zaplatení pokuty. Väčšinou neprekračujem žiadne ani písané, ani nepísané pravidlá.

Jana Vaľová, Smer-SD
-- Musím povedať, že za volantom nepijem, takže pri alkohole nikdy. Snáď možno tým, že som niekedy prekročila rýchlosť. Je to tým, že bývam 500 kilometrov od Bratislavy. Ak by ma policajti zastavili, vedela by som sa vďaka poslaneckému preukazu ochrániť. Zažila som rôzne situácie aj v Humennom, kde som sa zastala ľudí, ktorých prepustili a majiteľ firmy ma zažaloval. Myslím si, že je správne, ak poslanec môže takýchto ľudí ochrániť bez toho, aby prezrádzal ich totožnosť. Na tomto mieste je imunita veľmi správna.

Štefan Zelník, SNS
-- Ani si nespomínam. Dokonca ani za volantom. Teraz je to dobré, je urobená diaľnica, nie je dôvod na rýchlu jazdu. Keď je raz zápcha, autom sa nikam neprepcháte. Nepoznám ani kolegov v mojom okolí, ktorí by to vedome zneužívali.

Dušan Jarjabek, Smer-SD
-- Ja som asi pred troma rokmi zažil opačnú skúsenosť. Vyslovil som vtedy jednu domnienku a dotyčná firma, ktorú som spomenul, ma zažalovala v občianskoprávnom spore. Musel som sa potom na pôde parlamentu ospravedlniť. Tvrdím, že v parlamente poslanec nemá imunitu na výroky. Trestnoprávnu ochranu síce máme, no občianskoprávnu nie.

Ľudovít Kaník, SDKÚ-DS
-- Nie. V mojom prípade je to dané tým, že som poslanec veľmi krátko. Imunita neznamená beztrestnosť, len inú procedúru pri stíhaní. Keď vás niekto zažaluje, nepomôže vám poslanecký preukaz. Je to irelevantné, či ste poslanec alebo nie ste. Nepredpokladám, že príde k sebakontrole poslancov pri vyjadrovaniach. U mňa určite nie, ja, to čo si myslím, aj hovorím.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 02:23