StoryEditor

Harabin sa obrátil proti sudcom, dohoda stroskotala

19.04.2011, 00:00

Šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin zaradil spiatočku. Hromadnú diskriminačnú žalobu štrnástich sudcov, ktorí spolu požadujú 2,1 milióna eur, nevybavil mimosúdnou dohodou, ako mu to odporučilo plénum jeho súdu. Harabin vtedy naznačoval, že sa odporúčania bude pridŕžať. Sudcovia sa teraz budú musieť o vysoké odškodné súdiť.
Požadujú ho za to, že v minulosti zarábali menej ako špeciálni sudcovia.

Diskriminačný spor prerušil vo februári prvý bratislavský okresný súd na 60 dní. V posledný deň lehoty -- minulý štvrtok -- žalujúci sudcovia oznámili, že mimosúdnu dohodu "zatiaľ" neuzavreli. Nie je jasné, na čom rokovania stroskotali.
 
"Som účastníkom konania. Nemienim s vami o tom hovoriť," odbila včera otázky predsedníčka občianskoprávneho kolégia Najvyššieho súdu Jana Bajánková, ktorá je jedným z navrhovateľov. Podrobnosti neprezradil ani Harabin. Hovorca Najvyššieho súdu Michal Jurči vysvetlil, že sa k sporu nebudú bližšie vyjadrovať.
Doteraz bol Harabin ústretový. Prvá skupina jedenástich sudcov Najvyššieho súdu vlani v novembri s diskriminačnou žalobou uspela. Každý z nich vysúdil stotisíc eur. Podľa informácie z ministerstva spravodlivosti sa Najvyšší súd neodvolal. 

Rozsudok nie je právoplatný iba preto, že sa ministerstvo pokúša spor zablokovať. Súd jeho vstup do konania zamietol, rezort však uznesenie napadol. "O odvolaní zatiaľ nebolo rozhodnuté," informoval hovorca ministerstva Peter Bubla.

Najvyšší súd stále nevie, koľko z jeho viac ako osemdesiatich sudcov ho žaluje. Podľa hovorcu Jurčiho takýto zoznam alebo štatistiku nemajú. Sumár ministerstva hovorí o tom, že diskriminačné žaloby má na súdoch celkovo 702 sudcov. Dokopy požadujú 70 miliónov eur. Väčšina z nich žaluje ministerstvo. Ľuboš Kostelanský

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 13:17