StoryEditor

Sulík pre HN: Fico je porazený. Zachráni ho len HZDS

16.05.2010, 18:30
Dzurindu pred voľbami odmietol, po voľbách by však nemal problém s ním sedieť vo vláde. Premiérom byť nechce, láka ho post ministra financí. Richard Sulík.

Keď pravica uvažovala o svojom predvolebnom spojení, odmietli ste spoločnú kandidátku s SDKÚ, ak by jej lídrom bol Mikuláš Dzurinda. Za lepšiu líderku ste vtedy označili Ivetu Radičovú. Dzurinda ustúpil, nahradila ho Radičová – a SDKÚ ste odmietli opäť. Prečo? Nebolo to tak trochu pokrytecké?
Mikuláš Dzurinda však neodišiel pre to, že už dospel k poznaniu, že tam bol dlho a ľudia ho nechceli vidieť. Ale z iných dôvodov.

On predsa povedal, že nebude kandidovať aj preto, aby zvýšil šance na spojenie pravice.
Fico ho donútil odísť, tak keď odchádzal, povedal aj tento argument. Ale skutočnosť je predsa tá, že odišiel pre úplne iné veci (po útokoch Roberta Fica na financovanie SDKÚ – pozn. red.), ktoré nesúviseli s nami. My sme predtým povedali, že dobre, ale chceme hovoriť do toho, kto bude v čele kandidátky, keďže má byť spoločná. To bola pochopiteľná požiadavka. Vtedy nebola splnená a bola označená ako neseriózna.

Vaša požiadavka však bola v podstate splnená výmenou Dzurindu za Radičovú. Odmietli ste však aj tú. To nebolo neseriózne?
My sme neodmietli Radičovú, my sme odmietli spoločnú kandidátku, lebo sme mali obavy, čo ešte všetko Fico na SDKÚ povyťahuje. Nechceli sme byť namočení vo veciach, s ktorými vonkoncom nemáme nič do činenia. Ja som ani vtedy nesúhlasil s tým, že pravica sa musí spájať, aby bola silnejšia.

Prečo si to myslíte?
Dnes je vidieť, že pravici prospieva tá rozmanitosť a pravicový volič má oveľa väčší výber. A keď ten vývoj pôjde takto ďalej, tak Fico dovládol. Už dnes sú SDKÚ, KDH a SaS silnejšie ako on.

Neodmietli ste SDKÚ aj preto, že ak by ste sa spojili, lídrom pravice by sa stala Radičová a vy by ste ostali v jej tieni?
Nie, pretože SaS neašpiruje na to, aby stavala premiéra.

Ani keby ste boli najsilnejšou pravicovou stranou, čo v tejto chvíli nie je nereálne?
Ja osobne nemám ambíciu stať sa premiérom.

A niekto iný z vašej strany?
Celá takáto diskusia je bezpredmetná. My sme nová strana a keď tu nechceme ostať len na jedno volebné obdobie, tak nám prospeje, keď nebudeme rásť príliš rýchlo.

Kto by potom mal byť premiérom pravicovej vlády?
Počkáme na výsledky volieb a na to, kto koľko bude mať čo do toho rozprávať.
Vy osobne sa kde vidíte po voľbách, ak sa pravici podarí vyhrať?
Ak by k tomu malo dôjsť, ja by som sa celkom rád videl na ministerstve financií.


Celý rozhovor si prečítate v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 06:36