StoryEditor

Popolček "odfúklo" až na súd

30.03.2010, 18:30
Prvá z veľkých káuz, pre ktorú prišla SNS o envirorezort, skončí na súde.

Popolčekový tender na 85 miliónov eur, v ktorom zvíťazila firma Esco Krupina aj napriek najdrahšej ponuke, môže byť podľa informácií HN predmetom hneď dvoch súdnych konaní. Slovenský vodohospodársky podnik chce podať na súd návrh, aby vyhlásil zmluvu s firmou za neplatnú. A onedlho sa môže začať aj proces pre nezaplatenú „sekeru“ Escu Krupina za už spracovaný a odvezený popolček z troch teplární.

Štát platiť nechce
Štát firme dlhuje 1,3 milióna eur za už odvedenú robotu. Podnik však platiť nemieni. Ešte minulý týždeň zastupujúci šéf štátneho podniku Štefan Borušovič nevedel presne povedať, čo podniknú – včera HN potvrdil, že sa budú aj súdiť. „Sme rozhodnutí, že podáme odpor proti výzve na zaplatenie.“ Právnik Milan Galanda vysvetľuje, že tým pádom sa začne súdne konanie. „Keďže podnik podal odpor, súd teraz vytýči súdne konanie a bude dokazovanie vo veci, čo však znamená aj ďalšie súdne poplatky.“

Štát nechce Escu Krupina zaplatiť nielen pre podozrenie za biznis nevýhodnejší o 27 miliónov eur,  ktorý odklepli ešte nominanti SNS – ale aj pre fakt, že zmluva s firmou je podľa šéfa vodohospodárov neplatná. A to zrejme tiež budú dokazovať súdnou cestou. „Je možné, že budúci týždeň podáme na súd návrh na vyhlásenie zmluvy za neplatnú,“ povedal HN Borušovič. Podľa Galandu to potom môže prebiehať tak, že súd obe veci – dlh aj údajnú neplatnosť zmluvy – spojí dohromady. K sporu o milión eur by sa pridal ten so zmluvou. „Ja keby som bol súd, ktorý už koná vo veci, preruším prvé konanie a počkám, kým sa nerozhodne, či tá zmluva je platná alebo nie je. Dovtedy by sa v tej ďalšej veci nekonalo,“ objasňuje odborník. V takom prípade by celá vec mohla skončiť aj tak, že zmluvu vyhlási súd za neplatnú a platiť sa nebude.

Štátny podnik pri zmluve argumentuje tým, že likvidácia popolčeka vôbec nespadá pod ich pôsobnosť, tým pádom kontrakt nemali čo podpisovať. Snažili sme sa spojiť aj s konateľom Esca Krupina, no už dlhšie nám nedvíha mobilný telefón.

Rezort: Zmluva neplatí
Ministerstvo životného prostredia chcelo popolčekovú kauzu skončiť už vlani na jeseň. Dnes rezort necháva celú vec na vodohospodárov. „Riešenie celej záležitosti je plne v kompetencii riaditeľa podniku, ja len môžem potvrdiť pôvodnú odpoveď, že zmluvný vzťah považujeme za neplatný,“ reagovala hovorkyňa ministerstva Jana Kaplanová.


Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 15:19