StoryEditor

Matovič kritizuje Sulíka: Pred rokom som ho vyzval, aby vyrazil zo štátnych služieb škodnú

17.06.2021, 15:30
Autor:
mahomahoTASRTASR
Andreja Holáka dnes zadržala NAKA pri akcii Mýtnik II, nie je však jasné, či jeho zadržanie súvisí s pôsobením v MH Manažmente.

Hnutie OĽANO vyzýva ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), aby odvolal z funkcie podpredsedu predstavenstva spoločnosti MH Manažment Andreja Holáka, ktorého podľa medializovaných informácií vo štvrtok zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Mýtnik II.

Hnutie tvrdí, že opakovane upozorňovalo Sulíka na Holákovu "toxickú" minulosť.  Dodali, že rezort hospodárstva sa ho mal zbaviť už pred rokom, predišlo by sa tým zbytočným pochybnostiam o fungovaní štátnej správy. Premiér Eduard Heger (OĽANO) povedal, že Sulíka sa na to bude pýtať.

Pôsobil v MH Manažmente od začiatku

Sulík by mal odvolať nielen Andreja Holáka, ale podľa hnutia aj ďalších ľudí zo štátnej správy, ktorí sú spriaznení so Smerom-SD. Predseda výboru národnej rady pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO) pripustil, že sa nevie, či zadržanie súvisí s pôsobením Holáka v spoločnosti MH Manažment, no jeho predošlé pôsobenie malo byť podľa neho preverené.

"Opakovane sme upozorňovali na to, že v ére Smeru-SD patril k najvplyvnejším úradníkom s dosahom na stámiliónové tendre a bol funkcionárom Smeru-SD," vyhlásil Kremský.

Dodal, že pred rokom v auguste OĽANO upozorňovalo Sulíka na osobu Andreja Holáka aj v súvislosti s tým, že za vlády Petra Pellegriniho mal podpísať zmluvy s advokátskou kanceláriou Radomíra Bžána.

Osoby, ktoré podpisovali nevýhodné zmluvy, by nemali podľa hnutia pôsobiť v štátnych podnikoch. Výzva OĽANO sa podľa Kremského vtedy nestretla u ministra hospodárstva s pochopením.

Kritika od Matoviča

O výzve pre ministra hospodárstva hovorí aj šéf OĽaNO a minister financií Igor Matovič. "Pred rokom som kolegu Sulíka vyzval, aby vyrazil zo štátnych služieb škodnú - Andreja Holáka. Verného to sluhu vagabundov od Fica a Pellegriniho," napísal na sociálnej sieti. 

Matovič tvrdí, že Holák uzavrel v mene štátu zmluvu na právne služby za 582 eur na hodinu.

"Zo záhadných dôvodov nechal pod svojou ochranou minister hospodárstva prasa pri hrante ďalší rok, až si dnes pre neho prišla NAKA," kritizoval bývalý premiér svojho koaličného partnera. 

"V poslednej dobe sa akosi rozmáhajú podozrenia, kedy nedokážem pochopiť, prečo si niektorí ministri doslova mojkajú vo svojej blízkosti mafiánskych poskokov. Chcem zatiaľ veriť, že za tým nie je zmluva s diablom," dodal. 

Sulík rozhodne ešte tento týždeň

O prípadnom odvolaní Holáka chce Sulík diskutovať so šéfom MH Manažmentu Ľubošom Lopatkom. Predpokladá, že o tom rozhodnú "veľmi rýchlo", ešte tento týždeň.

Sulík hovorí, že miera podozrení musí byť dostatočne vysoká, "keďže skončil rovno za mrežami".

Sulík si podľa svojich slov nespomína, že by ho hnutie OĽANO upozorňovalo na osobu Holáka. Minister tiež pred novinármi povedal, že mu bolo od začiatku jasné, že ide o nominanta Smeru-SD, preto predpokladal problémy. Lopatka však podľa neho zvolil čisto manažérsky prístup, keď ponechal Andreja Holáka v MH Manažmente ako "korporátnu pamäť".

Sulík tiež upozornil, že Holák nemohol v spoločnosti MH Manažment samostatne rozhodnúť napríklad o zákazkách, bol len nápomocný Lopatkovi. Doplnil, že pokiaľ vyšetrovacie orgány dospejú k nejakým záverom, ministerstvo hospodárstva aj MH Manažment budú spolupracovať.

Musí platiť padni komu padni

To, čo sa Holákovi vyčíta, sa podľa Sulíka týka obdobia minulej vlády a iného pôsobenia ako v MH Manažmente. "Aj tu platí, padni komu padni, nech vyšetrenie dobehne do konca," doplnil minister.

Holák zastával v tejto spoločnosti do septembra 2020 pozíciu predsedu predstavenstva. V spoločnosti podľa rezortu zostal, aby bola zachovaná kontinuita. MH Manažment prípad nekomentuje, chce tak urobiť až po vyjasnení situácie.

NAKA vo štvrtok uskutočnila akciu Mýtnik II, pričom obvinila šesť osôb z trestných činov legalizácie príjmu z trestnej činnosti, korupcie a machinácie pri verejnom obstarávaní i verejnej dražbe. Zadržala dve osoby, podľa medializovaných informácií má byť jedným zo zadržaných Holák.

V minulosti zastával funkciu podpredsedu Úradu pre verejné obstarávanie či štátneho tajomníka na ministerstve dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek 05 - Modified: 2024-03-19 19:43:29 - Feat.: - Title: Nový šéf SaS Gröhling: Absolútne sa neobávam práva veta, ktoré Sulík získal. Mojou hlavnou témou bude sloboda
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:21